Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Narodna stranka: Izmenama Zakona o javnim nabavkama sprečiti krađu stotina miliona evra - | K-013 Portal

Narodna stranka: Izmenama Zakona o javnim nabavkama sprečiti krađu stotina miliona evra

narodna stranka, vuk jeremic, zakon o javnim nabavkama

Pravni savet Narodne stranke saopštio je danas da bi Zakon o javnim nabavkama trebalo izmeniti tako da uzbunjivačima bude omogućeno da na sudu osporavaju ugovore suprotne tom zakonu, kao i da „budu nagradjeni sa 30 odsto od sume koja će biti vraćena u budžet ako nepravilnosti budu sudski dokazane“.

„Time će biti sprečeno nezakonito rasipanje stotina miliona evra novca gradjana Srbije na godišnjem nivou i stvoriće se uslovi za striktnu i efikasnu primenu tog zakona, kao i zakonski preduslovi za oduzimanje nelegalno stečenog profita po osnovu nezakonitih javnih nabavki i vraćanje tog novca u državnu kasu“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da je Državna revizorska institucija (DRI) u svom izveštaju za 2020. godinu utvrdila nepravilnosti u javnim nabavkama u iznosu od 129 milijardi dinara, od kojih su za 97 odsto utvrdjenih nepravilnosti označena javna preduzeća „Putevi Srbije“ i „Elektroprivreda Srbije“, kao i „Infrastruktura železnice Srbije“.

„Poražavajući nalaz DRI za 2020. godinu nije izuzetak nego trend koji se nastavlja i nepravilnosti su sve veće iz godine u godinu. DRI je ranije utvrdio da su ‘Putevi Srbije’ u 2018. godini i 2019. godini nabavili dobra, usluge i radove u iznosu od 51,38 milijardi dinara, što je oko 450 miliona evra, bez sprovedenog postupka javne nabavke, a da nisu postojali razlozi za izuzeće od primene Zakona o javnim nabavkama“, piše u saopštenju.

Pravni savet Narodne stranke ocenio je da bi Zakon o javnim nabavkama trebalo izmeniti tako da omogući podsticaje uzbunjivačima koji imaju saznanja o nezakonitom trošenju javnih sredstava.

„Nerealno je očekivati da se neko bez podsticaja usprotivi nezakonitim aktivnostima i time potencijalno ugrozi bezbednost i egzistenciju sebe i svoje porodice“, navodi se u saopštenju.

Prema rečima pravnog saveta, uzbunjivači u SAD imaju pravo na nagradu do 30 odsto od ukupnog iznosa koji vlada naplati ili povrati po osnovu njihove prijave o korupciji ili drugom nezakonitom postupanju, „što je nagrada za iskazanu hrabrost prilikom ukazivanja na nezakonito ponašanje“.

Dodaje se da bi uzbunjivačima trebalo omogućiti da oni sami, kao tužioci, pokrenu postupke pred sudovima radi utvrdjivanja ništavosti ugovora zaključenih suprotno zakonu.

„Takvo rešenje bi bilo u skladu sa opštim načelom obligacionog prava da svako ima pravo isticati takozvanu apsolutnu ništavost ugovora, te da pokretanje takvog postupka ne zastareva“, navodi se u saopštenu Pravnog saveta Narodne stranke.

Iz Narodne stranke su istakli da bi trebalo predvideti i obaveznu sankciju za dobavljača koji je znao da se ugovor zaključuje suprotno odredbama tog zakona, kojom bi morao da vrati u celosti novac koji mu je isplatio naručilac.

Pravni savet Narodne stranke je istakao da pravo na podnošenje takvih tužbi ne bi zastarevalo i trebalo bi da važi i retroaktivno za ugovore zaključene pre stupanja na snagu izmena Zakona o javnim nabavkama, kako bi bio „obuhvaćen i period vladavine Srpske napredne stranke“.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Najnovije: Na portalu

BIG PA Tocak srece Zima 460X600

grupa pancevo

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city