Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Narodna stranka: Kasacioni sud u klijentelističkom odnosu prema bankama - | K-013 Portal

Narodna stranka: Kasacioni sud u klijentelističkom odnosu prema bankama

narodna stranka, vuk jeremic, kasacioni sud

Pravni savet Narodne stranke ocenio je danas da se Vrhovni kasacioni sud (VKS), koji je na sednici Gradjanskog odeljenja doneo pravni stav o dozvoljenosti ugovaranja troškova kredita, "stavio u klijetelistički odnos prema bankama", a da se gradjanima poručuje "da više ne mogu da se pouzdaju ni u sud".

U saopštenju Narodne stranke se navodi da je nedavno donet stav VKS "suprotan celokupnoj višegodišnjoj sudskoj praksi, pa i odlukama tog suda", zbog čega će ispravljanje nepravde prema gradjanima "biti osujećeno".

"Nakon što je ujednačena sudska praksa da su banke dužne da vrate gradjanima troškove obrade i osiguranja kredita, koje su im godinama nezakonito naplaćivale, bankarski lobi je pokušao da osujeti tu praksu izmenama Zakona o parničnom postupku. Kada taj pokušaj nije uspeo, pribeglo se novom, da Narodna skupština autentičnim tumačenjem spreči ispravljanje nepravde koju su banke činile gradjanima", navodi se u saopštenju.

Pravni savet Narodne stranke dodaje i da je ovo bio treći pokušaj izmene pravila, koji pokazuje vlast Srpske napredne stranke, "nakon što je parlament pretvorila u svoju glasačku mašinu, a Vladu u admistrativni servis predsednika, sa uspehom urušila i vrh sudske vlasti, koji se stavio u službu zaštite interesa krupnog kapitala umesto u službu vladavine prava".

"Ovaj dogadjaj pokazuje koliko su sve institucije države zahvaćene kancerom autokratije, klijentelizma i korupcije. Narodna stranka će, ako joj gradjani pruže priliku na sledećim izborima, amputirati maligno tkivo sa tela države i društva. Dajemo reč", zaključuje se u saopštenju.

Protiv izmena zakona i najave autentičnog tumačenja, koji bi omogućili bankama da naplaćuju sporne stavke izdavanja kredita, izmedju ostalih i premije osiguranja kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK), predstavnici advokatske struke su održali nekoliko protesta.

Advokatska komora Srbije (AKS) juče se usprotivila pravnom stavu VKS donetom 16. septembra, uz ocenu da on predstavlja "poslednji u nizu pokušaja da se u pravni sistem Srbije uvedu rešenja koja pogoduju bankarskom sektoru, a na štetu gradjana".Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.