Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Narodna stranka: Smanjiti cenu testova na kovid za decu pri odlasku u inostranstvo - | K-013 Portal

Narodna stranka: Smanjiti cenu testova na kovid za decu pri odlasku u inostranstvo

narodna stranka, vuk jeremic, smanjiti cenu pcr testova

Narodna stranka saopštila je danas da je neophodno smanjiti cenu PCR ili antigenskih testova na prisustvo virusa korona za decu u Srbiji, gde su PCR testovi među najskupljim u regionu.

Takođe je, prema njima, potrebno revidirati neka pravila koja važe pri povratku dece iz inostranstva.

"Prema važećim propisima, oni koji planiraju putovanje za mnoge države moraju imati negativan PCR ili antigenski test, potvrdu o vakcinaciji ili preležanoj kovid infekciji. To predstavlja značajne troškove kada se primeni na porodicu sa decom koja putuje na odmor ili drugim povodom".

Deca između šest i 16 godina starosti se u Srbiji još ne vakcinišu i najčešće je teško dokazati da su eventualno imala kovid infekciju, koja je uglavnom asimptomatska, tako da za sada moraju da rade PCR test po ceni od 9.000 dinara ili antigenski test koji košta 3.500 dinara, dodaje se u saopštenju."Ukoliko porodica sa troje dece putuje u državu koja zahteva PCR test i za decu, pod pretpostavkom da su roditelji vakcinisani, troškovi testiranja mogu iznositi i do 54.000 dinara. To stvara dodatni finansijski problem za građane koji su prošle godine uplatili odmor, a nisu mogli da ga iskoriste zbog epidemiološke situacije, jer dovodi u pitanje mogućnost da iskoriste zamenske vaučere", navodi Narodna stranka.

"Takva situacija stvara i poteškoće turističkim agencijama, jer će, ako građani zbog dodatnih troškova ne ostvare putovanja, morati da im vrate uplaćen novac do januara 2022. godine", navodi se u saopštenju.

„Potrebno je omogućiti niže cene PCR i antigenskog testiranja za decu, s obzirom da se deci preporučuje boravak na moru zbog blagotvornog dejstva joda, saliniteta i sunca i ukupnog jačanja imuniteta, a i imajući u vidu najave da Srbija ide u pravcu kolektivnog imuniteta i vesti da se pojedini kapaciteti rasterećuju“, zaključuje se u saopštenju Odbora Narodne stranke za zdravstvo.

(Fonet)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Najnovije: Na portalu

pena party jul 2024 big pancevo 460x600

letnje snizenje jun 2024 big panacevo 460x600

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city