Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Narodna stranka: SNS namerava da proda Institut Černi firmi Milenijum tim - | K-013 Portal

Narodna stranka: SNS namerava da proda Institut Černi firmi Milenijum tim

narodna stranka, institut jaroslav cerni

Gradski odbor Narodne stranke Beograd saopštio je danas da "vlast namerava da firmi "Milenijum" tim proda Institut „Jaroslav Černi“.

U saopštenju se ukazuje da je to "jedini državni institut za vodoprivredu u jugoistočnoj Evropi i vodeća naučnoistraživačka organizaciju u oblasti voda, koja se bavi izradama naučnih studija, istraživanjem, projektovanjem, inženjeringom i konsaltingom i u kojoj radi 17 doktora nauka i 13 magistara od ukupno 235 zaposlenih".

"Nedopustivo je da država privatnom kapitalu netransparentnog porekla prepusti tako uglednu i referentnu ustanovu i to firmi ’Milenijum tim’, očigledno bliskoj režimu. Ta firma je angažovana na izgradnji ’Beograda na vodi’, a sada je dobila i 10 miliona evra bespovratne pomoći od države za kupovinu Vranjske banje, dok se pominje i kao izgledni izvođač gradnje beogradskog metroa“, navedeno je u saopštenju.

Narodna stranka je navela da Institut „Jaroslav Černi“ često izdaje pozitivno mišljenje za projekte koje realizuju firme bliske državi, a koje „sva stručna javnost ocenjuje kao loše po čitavu zajednicu“.

"Poslednji takav primer u nizu je studija na osnovu koje su smanjene zone sanitarne zaštite u Makiškom polju kako bi se investitorima omogućila gradnja na vodoizvorištu. Stručna javnost kritikuje tu studiju, a najveći problem je što nisu sprovedena istraživanja, već je zaključak donet na osnovu modela pogodnog za manipulisanje", navedeno je u saopštenju.

Predsednik Odbora Narodne stranke za zaštitu životne sredine Aleksandar Andjelković rekao je da je država očigledno odlučila da privatnom kapitalu prepusti u ruke svu kontrolu nad projektima koje namerava da sprovede sada i u budućnosti, i to „gradeći bez saglasnosti javnih preduzeća, sa fingiranim studijama bez istraživanja, na prirodnim dobrima i u zaštićenim zonama“.

"Prodaja Instituta ’Jaroslav Černi’ izaziva zabrinutost i dovodi u pitanje istraživačko delovanje te kuće. Sumnjam da firma poput ’Milenijum tima’ želi da bespovratno ulaže novac u edukaciju doktoranada i drugih stručnjaka koje je ova institucija u prošlosti podržavala“, rekao je Andjelković.

On je dodao da će se "ovaj veoma loš potez države odraziti i na kvalitet projekata koji će se u budućnosti raditi u Srbiji i državama regiona, gde je Institut ’Jaroslav Černi’ bio angažovan".

(Beta)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.