Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Narodna stranka: Vlast zadužuje Srbiju za novih 900 miliona dolara - | K-013 Portal

Narodna stranka: Vlast zadužuje Srbiju za novih 900 miliona dolara

narodna stranka, zaduzivanje srbije

Narodna stranka upozorila je danas da će vlast u narednoj godini zadužiti Srbiju za novih 900 miliona dolara ukoliko parlament usvoji nacrte predloženih zakona koje su potvrdili skupštinski odbori.

„U tih 900 miliona dolara ne ulaze zaduženja koja će biti neophodna posle usvajanja budžeta za 2022. godinu, a tiču se pokrivanja deficita u novom budžetu i obaveza oko vraćanja kamata i glavnica kredita iz prethodnih godina“, rekao je predsednik Odbora Narodne stranke za privredu i finansije Borislav Borović.

Borović je precizirao da su nove obaveze predvidjene Zakonom o potvrdjivanju sporazuma o zajmu izmedju Razvojne banke Nemačke (KFW) i Srbije u svrhu „integrisanog upravljanja čvrstog otpada“ u iznosu od 22 miliona evra.

„Po Zakonu o regulisanju obaveza prema Medjunarodnom monetarnom fondu (MMF) po osnovu korišćenja sredstava opšte alokacije specijalnih prava vučenja, javni dug Srbije će biti uvećan za još 890 miliona dolara“, naveo je Borović, a prenela Narodna stranka.

On je kazao da će se ta sredstva koristiti od 1. januara 2022. godine i dodao da će predstavljati dugoročnu finansijsku obavezu i služiti za refinansiranje obaveza Srbije ili za finansiranje tekućih budžetskih potreba.

„Prilikom odobravanja ovih sredstava Srbiji u avgustu prošle godine, ministar finansija Siniša Mali rekao je da je to ‘poruka MMF-a Srbiji i potvrda naše uspešne saradnje i uspeha Srbije u sprovodhenju refomi’. Ministar je tada dodao da još ne zna da li će Srbija povući ova sredstva, jer je reč o pravu, ali ne i obavezi, i da Srbiji i nije potrebna finansijska podrška iz novog izvora zbog stabilnog finansijskog sistema“, podsetio je Borović.

Dodao je da su ta sredstva odobrena svakoj članici fonda i ocenio da se po danas usvojenom nacrtu zakona o povlačenju tih sredstava od MMF-a „tačno vidi koliko Srbiji nisu potrebna ta sredstva“.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.