Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Nikezić: Inflacija će pojesti najavljeni rast plata i penzija u 2022. godini - | K-013 Portal

Nikezić: Inflacija će pojesti najavljeni rast plata i penzija u 2022. godini

dusan nikezic, inflacija, rast plata i penzija

Predsednik Resornog odbora za privredu i finansije Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić pozvao je danas ministra finansija Sinišu Malog da saopšti gradjanima da će „inflacija pojesti najavljeni rast plata i penzija u 2022. godini“.

Nikezić je naveo u saopštenju da je inflacija na isti način „obesmislila“ nominalni rast plata i penzija i u ovoj godini.

„U takvim, sve težim uslovima za život, predložili ste bužet kojim smanjujete podršku domaćoj privredi za 400 miliona evra, kao da su posledice kovida nestale, dok ste subvencije stranim investitorima dodatno povećali, sa 112 na 170 miliona evra. Umesto šačice stranih investitora, tim novcem ste mogli da pomognete 1.700 domaćih privrednika sa 100.000 evra, čime bi zaposlili nove radnike, angažovali naše resursa i povećali domaće investicije“, kazao je Nikezić.

Prema njegovim rečima, dok se štedi na ljudima i privredi, „bacaju se milijarde za nepotrebne ili precenjene projekte“.

„Projekte poput 120 miliona evra za softver i IT opremu, 100 miliona evra za prateće troškove zaduživanje, 87 miliona za prugu od Segedina do Baje, 420 miliona evra za stadione, 15 miliona evra za izgradnju centra za obuku članova posade brodova“, naveo je Nikezić.

Javne nabavke roba i usluga za državni aparat su, prema rečima Nikezića, za 850 miliona veće nego 2012. godine, uz ocenu da su „od tih para mogle da budu povećane plate lekarima na 1.000 evra, nastavnicima i vaspitačima na 700, a medicinskim sestrama na 600 evra.

„(Mogli ste da) povećate subvencije poljoprivrednicima na 12.000 dinara po hektaru i obezbedite pomoć od 100 evra mesečno za 250.000 starijih od 65 godina koji nemaju nikakva primanja“, ocenio je Nikezić.

On je istakao da su smanjena i socijalna davanja „i nominalno i realno“.

„Jasno je da će ovakav budžet dodatno pogoršati život u Srbiji i zato sam uveren da je ovo poslednji budžet koji predlažete“, rekao je Nikezić.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.