Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Nikezić (SSP): Rast cena i nestašica struje u Srbiji su isključivo posledica raspada EPS-a - | K-013 Portal

Nikezić (SSP): Rast cena i nestašica struje u Srbiji su isključivo posledica raspada EPS-a

dusan nikezic, ssp, eps

Rast cena i nestašica struje u Srbiji su isključivo posledica raspada Elektroprivrede Srbije (EPS) i nisu ni u kakvoj vezi sa ratom u Ukrajini i rastom cena na svetskom tržištu, izjavio je danas funkcioner Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić.

Istakao je da će zbog situacije u EPS-u svako domaćinstvo u Srbiji platiti dodatnih 400 evra godišnje, a da će privreda izgubiti 500 miliona evra plaćenih poslova, što će dodatno povećati inflaciju u Srbiji.

„Već danima slušamo najave o restrikcijama koje dolaze iz vrha države. Jedino što nam ne govore je zašto je Srbija došla u ovu poziciju. Prva havarija u EPS-u desila se 12. decembra prošle godine, što je tačno 74 dana pre početka rata u Ukrajini. Već duže od pet godina Termoelektrana ‘Nikola Tesla’ (TENT) ima problem u proizvodnji jer nema dovoljan kvalitet i količine uglja“, rekao je Nikezić na konferenciji za novinare.

Istakao je da zbog čitave situacije u EPS-u, SSP traži odgovornost i hitnu reakciju države.

„Krivci moraju da odgovaraju za ovo stanje, nemoguće je da za najveći gubitak u privredi, infrastrukturi i energetici niko nije kriv, a svima je jako dobro poznato da se u EPS-u nije dogodila prirodna nepogoda“, rekao je Nikezić.

On je ukazao na to da Srbija raspolaže velikim energetskim potencijalom zahvaljujući rekama i rezervama uglja, ali da je Srbija svoje prirodne resurse uništila i da „zato danas moramo da uvozimo struju i strepimo da li ćemo ove zime imati dovoljno struje i grejanja“.

Funkcioner SSP-a je naveo primer Bosne i Hercegovine, koja ima sličan energetski bilans kao Srbija i koja neće imati potrebu za povećanjem cene struje.

„Danas u Republici Srpskoj cena struje po kilovat času košta 6,4 evrocenta sa sve nametima i porezom na dodatu vrednost (PDV), a u Srbiji je cena struje 8,2 evrocenta. Ako se povećaju cene struje u septembru gradjani Srbije će plaćati struju 40 odsto više nego gradjani u Republici Srpskoj“, rekao je Nikezić.

On je podsetio da je SSP već duže vreme ukazivala na probleme u EPS-u.

„Ne može vlasnik pečenjare da vodi najveću i najkompleksniju firmu i samo je pitanje vremena kad će se sve raspasti. To vreme je došlo pre godinu dana“, kazao je Nikezić.

Ukazao je na to da će EPS 365 dana zaredom uvozi struju „što nikada nije bio slučaj u istoji i niko nije mogao da predvidi“ i dodao da su posledice po gradjane i privredu „nesagledive“.

Naglasio je da se u EPS-u nije desila prirodna, već „ljudska nepogoda“ i da zbog toga „Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka moraju snositi političku odgovornost jer su imenovali nestručne ljude da vode EPS“.

Funkcioner SSP-a rekao je da ministarka rudarstva i energetike Srbije, nadležno ministarstvo i Vlada Srbije moraju da snose i materijalnu odgovornost za stanje u energetici, „jer su dobro znali da već pet godina postoje nedaće u EPS-u“.

Nikezić je istako zahteve SSP koje bi trebalo da se ispune, a to su: vanredno stanje u celom sektoru energetike, imenovanje profesionalnog rukovodstva u EPS-u i sprovodjenje proifesionalne istrage o tome ko je odgovoran u „celom lancu odlučivanja“.

„Da smo uveli vanredno stanje pre godinu dana, danas bi sistem za homogenizaciju uglja radio i ne bismo brinuli da li će doći do havarije u EPS-u. Da smo imenovali profesionalno rukovodstvo, kop u Radljevu sa kvalitetnijim ugljem bi bio otvoren i pre tri meseca bismo kupili struju koja nam nedostaje unapred i platili je 250 evra umesto što je danas plaćamo 700 evra po megavat satu na spot-u“, rekao je Nikezić.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS