Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Nova stranka: Upliv politike u živote građana - | K-013 Portal

Nova stranka: Upliv politike u živote građana

nova stranka

Nova stranka danas je povodom 70. godišnjice Evropske konvencije o ljudskim pravima, saopštila da su društveno-politički uslovi u Srbiji takvi da idu u prilog sve većeg upliva politike i njenog uticaja na svakodnevni život građana Srbije.

Stranka je ocenila da ironično zvuči poruka predsednika Srbije Aleksandra Vučića o "navodnoj opredeljenosti" Srbije za članstvo u Evropskoj uniji i poziv Savetu Evrope da pomogne Srbiji u sprovođenju reformi pravosudnog sistema, sistema javne uprave i lokalne samouprave, kao i ljudskih i manjinskih prava.

Nova stranka postavila je pitanje na koja je to ljudska prava mislio Vučić, "kada živimo u državi u kojoj je pravo na zdravu životnu sredinu postalo pravo na nezdravu životnu sredinu i gde pojedine kategorije stanovništva, nacionalne manjine, čame u senci nadirućeg populizma".

U tom populizmu, istaknuto je, nema mesta za različitost, "već jedino 'mi' i 'oni', gde se druga strana stavlja u kontekst izdajnika države i samim tim žigosanog i nepoželjnog u njoj".

"Da li se uopšte može govoriti o kulturi ljudskih prava ili unapređenju pravosuđa u društvu gde se novinari, političari, sudije i tužioci, aktivisti civilnog sektora osećaju nesigurno? U državi gde se otvoreno zastrašuju i preti svakome ko se usudi da razmišlja ili govori drugačije od vladajuće većine?", saopštila je Nova stranka.

(FoNet)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.