Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Obradović: Lokalni mediji koji nisu pod kontrolom vlasti na ivici opstanka, treba im pomoć - | K-013 Portal

Obradović: Lokalni mediji koji nisu pod kontrolom vlasti na ivici opstanka, treba im pomoć

Obradović: Lokalni mediji koji nisu pod kontrolom vlasti na ivici opstanka, treba im pomoć

Novinar Vukašin Obradović ocenio je danas da su lokalni mediji u Srbiji koji nisu pod kontrolom vlasti na „ivici opstanka“ i da im je potrebna podrška, uključujući i pomoć gradjana koji, kako je naveo, „moraju da shvate da bez slobodnih medija nema ni slobodnih gradjana“.

Obradović je za Fejsbuk stranicu kragujevačkog portala „Glas Šumadije“ ocenio da su zbog teške ekonomske situacije, mediji i novinari „gurnuti u apatiju“, što je, kako je naveo, „razumljivo jer se samo razmišlja o tome kako da se preživi sutrašnji dan“.

„Zbog ovakvog stanja u medijima najveću štetu trpe gradjani u unutrašnjosti jer ostaju bez objektivnog informisanja, glavnih informacija, a često i onih osnovnih komunalnih vesti iz njihove sredine“, naveo je Obradović.

On je ocenio da je Kragujevac jedan od „najdrastičnijih primera“ lošeg stanja u lokalnim medijima,  iako je, po njegovim rečima, u ranijim vremenima bio „svetla tačka“ pre svega zbog nedeljnika „Nezavisna svetlost“ i tadašnje Radio-televizije Kragujevac.

„Nakon dolaska nove vlasti, situacija se preokrenula i ovo što sada zapravo postoji u Kragujevcu su očajnički, herojski pokušaji novinara koji su preostali, posle ovog pomora u Svetlosti i RTK, kao i u drugim medijima, jer samo oni znaju sa čim se suočavaju da bi koliko-toliko informisali gradjane“, rekao je Obradović.

Po njegovim rečima, potrebno je pronaći način da se pomogne lokalnim medijima, „makar da prežive neki naredni period“.

„Očigledno je da vlast ne želi da omogući svim medijima jednak položaj nego želi da potpuno uništi i to malo medija koji nisu pod potpunom njihovom kontrolom“, rekao je Obradović.

Ocenio je da je sve što se sada dogadja sa medijima posledica toga što aktuelna, ali ni prethodne vlasti, nisu osigurale sistemski položaj medija koji bi ih zaštitio od „naleta bezumlja“.

„Jedan od resursa pomoći medijima upravo su gradjani koji moraju da shvate da nema slobodnih gradjana bez slobodnih medija. Gradjani moraju da podrže medije na razne načine kako bi opstali ali nažalost, ti kanali još ne funkcionišu“, ocenio je Obradović i dodao da mediji koji nisu pod kontrolom vlasti moraju čvršće da se povežu kroz nove modele saradnje.

Dodao je da je pesimista u pogledu skorijeg unapredjenja položaja lokalnih medija u Srbiji.

„Bez obzira na sva obećanja iz Evrope, vlasti i opozicije, nije pred nama u skorije vreme neka bolja situacije, već će biti sve teže i teže“, ocenio je Obradović.

(Beta, foto Beta)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Najnovije: Na portalu

BIG PA N Fashion Cinestar 460x600

viber slika 2024 04 10 17 36 01 321

 grupa pancevo

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city