Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Pokret Dveri predstavio politički proglas u pet tačaka - | K-013 Portal

Pokret Dveri predstavio politički proglas u pet tačaka

dveri, politički proglas

Pokret Dveri predstavio je svoj novi politički proglas „Promena sistema – sigurnost za sve“ u pet tačaka koji je najavljen kao „novi iskorak u daljem samostalnom delovanju tog pokreta do sledećih izbora koji će biti moderan i dinamičan glas političkog konzervativizma i hrišćanske demokratije“.

Uz poziv svakom građaninu da se vrati u politiku „jer demokratija više ne funkcioniše“, lider Dveri Boško Obradović naveo je da su tačke proglasa: „ti odlučuješ – obnova demokratije, ti kontrolišeš – pravna odgovornsot, ti čuvaš – za zeleni patriotizam i novo selo, ti živiš – za novi grad po meri čoveka i porodice i ti ostaješ – ovo je zemlja za svu našu decu“.

Obradović je rekao da je proglas poziv na promenu političkog sistema, odnosno prelazak na participativnu demokratiju u kojoj poslanici biti „narodni, a ne partijski“.

Potpredsednica Dveri Tamara Milenković Kerković istakla je da se donošenje odluka mora vratiti u ruke građana tako što će biti favorizovani oblici neposredne demokratije, referendumi i narodne inicijative.

Ona je navela da je neophodno i uvođenje direktne digitalne demokratije koji će omogućiti „pravi narodni forum“ i naglasila da je to način da se „pasivizirani građani“ vrate politici i da shvate da je ona „uslov njihovog opstanka“ u Srbiji.

Potpredsednik Dveri Milovan Jakovljević rekao je da rodoljubiva strategija sela tog pokreta podrazumeva da nije samo populističko pitanje ostanak mladih na selu, da je potreban održivi razvoj srpskog sela, i da mladim bračnim parovima treba subvencionisati ostanak na selu.

Osim toga, naveo je Jakovljević, potrebna je zaštita domaće poljoprivredne proizvodnje i sprečavanje nekontrolisanog uvoza, a ništa manje važno je i da srpski seljak koja mu je zagarantovana minimalna cena proizvoda.

Članica Predsedništva Dveri Maja Mitić rekla je da pravosuđe mora postati zaštitnik interesa građana, „a ne vlasti“, i istakla da običan čovek ne doživljava da sud sudi u njegovo ime, kao i da građani smatraju da nema pravde na sudovima.

Ona je podsetila i da narod ne bira direktno sudije i da oni od građana ne dobijaju legitimitet, naglasivši da u Srbiji nosioci političke moći vrše nedozvoljen uticaj na sudove „svakodnevno govoreći kako bi trebalo da izgleda neka presuda“.

Mitić je rekla da su potrebni novi mehanizmi za ostvarenje pravde i navela da će Dveri predložiti uvođenje novog krivičnog dela – nezakonitog bogaćenja, pomoću koga će moći da budu procesuirani svi koji za kratko vreme uvećaju svoju imovinu nezakonitim radnjama.

Ona je rekla i da zakonodavstvu nedostaje zakon o unakrsnom ispitivanju porekla imovine i naglasila da Dveri neće odustati od lustracije koja će „rešiti problem korumpiranog sistema u kom decenijama figuriraju jedna ista struktura političara i funkcionera“.

Predsednica gradske organizacije Dveri Radmila Vasić rekla je kako taj pokret želi da stvori „novi grad, po meri čoveka i porodice, zeleni grad, grad mladih i grad socijalne pravde i sigurnosti, o kome odlučuju oni koji u njemu žive“.

Ona je istakla da „novi srpski moderni grad mora biti porodični grad, pun dece i grad kulture, zdravlja, sporta, zdravih stilova života i zdrave hrane“.

(Fonet)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Najnovije: Na portalu

BIG PA Zaplesimo Zajedno 460x600

viber slika 2024 04 10 17 36 01 321

 grupa pancevo

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city