Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website POKS: Izmeniti Zakon o izboru narodnih poslanika - | K-013 Portal

POKS: Izmeniti Zakon o izboru narodnih poslanika

poks, izbor narodnih poslanika

Pokret obnove Kraljevine Srbije saopštio je danas da će predložiti izmenu Zakona o izboru narodnih poslanika jer, kako navode, poslanike treba da biraju građani, a ne lideri stranaka.

U saopštenju piše da će POKS predložiti da Srbija bude podeljena na četiri izborne jedinice, prema statističkim regionima, i da izborni sistem bude mešoviti, proporcionalno većinski.

"Poslanike trenutno umesto građana biraju lideri stranaka, a narodnih predstavnika iz Beograda je za trećinu više, nego što bi ih trebalo biti prema broju glasača. Da bi se Srbija ravnomerno razvijala, potrebno je da svaka regija Srbije i svaki grad i opština ima svoje predstavnike u skladu sa brojem glasača koji izađu na izbore", kaže zamenik predsednika POKS-a Mirko Čikiriz.

Dodaje da građani treba da glasaju u svakoj opštini i gradu za kandidate za poslanike iz svog mesta i na osnovu toga da se računaju ukupni izborni rezultati stranaka za svaku regiju.

POKS navodi da će se njihov predlog pred poslanicima naći već na jesenjem zasedanju i da očekuju njegovu podršku, kako vlasti, tako i opozicije.

(Tanjug)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.