Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Ponoš: Vučić stavio Vojsku Srbije u stranačku i ličnu funkciju - | K-013 Portal

Ponoš: Vučić stavio Vojsku Srbije u stranačku i ličnu funkciju

zdravko ponos, aleksandar vucic

Potpredsednik Narodne stranke i bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije (VS) Zdravko Ponoš izjavio je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić "stavio VS u stranačku i ličnu funkciju".

"Instituciju od izuzetnog nacionalnog interesa koja uživa ogromno poverenje građana pretvorio je u propagandni instrument. Slikanje sa Vojskom redovno se koristi za odvraćanje pažnje od poraznih rezultata ove vlasti. Vojska se koristi kao pokrivalica koja treba da da na uverljivosti i ozbiljnosti onoga što Vučić obećava ili kad pravda neki neuspeh", rekao je Ponoš u intervjuu za portal Direktno.rs.

Ponoš je dodao da se to podjednako odnosi na katastrofalne rezultate u borbi sa epidemijom korona virusa, neotvaranje nijednog EU poglavlja ove godine, sunovrat ekonomije, depopulaciju i očajne odnose u regionu "čemu je ova vlast poprilično kumovala".

Kazao je da se izmedju Srbije i NATO dogodilo previše ružnih stvari da bi jedna generacija mogla da ih proguta i da "nije vreme da zovemo na slavu nekoga ko nam je nedavno palio kuću".

"Svaka generacija ima pravo i imaće mogućnost da preispituje stvari u svoje vreme. Vojna neutralnost Srbije je posledica niza dogadjaja započetih odlukom uticajnih članica NATO da Miloševića, sa kojim su prethodno sklapali dil u Bosni, sklanjaju rušenjem mostova, bombardovanjem vozova i trafo stanica po Srbiji. A cenu zajedničkih brljotina naplate otimanjem Kosova i to ne od Miloševića, nego godinama kasnije od demokratske vlasti u Srbiji", naveo je Ponoš.

Ponoš je rekao da je priroda bezbednosnih izazova sa kojima se suočavaju i Srbija i region takva da oni ne poznaju granice i da se sarađivati mora sa svima sa kojima je to svrsishodno i na način da rešavanjem jednog pitanja ne sužavamo manevarski prostor za rešavanje nekog drugog jednako ili više važnog.

Ponoš je istakao da je zabrinjavajući nivo korišćenja Vojske Srbije kao "mašine kojom se preusmerava ogroman deo vojnog budžeta u džepove partijski privatizovanog vojnoindustrijskog i trgovačkog kompleksa".

"Poseban problem je zloupotreba bezbednosnih službi, uključujući i vojne, u mutnim radnjama kao što su Jovanjica, instrumentalizacija ekstremnih navijačkih grupa, 'bezbednosno interesantan' odnos sa kriminalnim klanovima, nadzor na opozicionim političarima i novinarima", rekao je Ponoš.

Upitan da oceni stanje u Vojsci Srbije nakon dolaska Nebojše Stefanovića na čelo Ministarstva odbrane, Ponoš je odgovorio da "SNS personalna vrteška ne može doneti neku pozitivnu promenu u ministarstvima".

"Uostalom, ministri ove, kao i prethodnih SNS vlada su samo čuvari plaže van sezone. Ključne odluke se donose na Andrićevom vencu. Proći će samo neko vreme da nova ekipa pohvata konce i počne da se bavi sa onim zbog čega su inače pravili karijeru u SNS", rekao je Ponoš.

"Nakon razmene igračaka izmedju Stefanovića i Vulina, Vulin će, nakon početnog zgražavanja nad situacijom koju je zatekao u MUP, otkriti da i tamo mogu da se organizuju ceremonije i razne igre s pucanjem, da i tamo može da se slika u raznobojnim uniformama. Stefanović će biti u prilici da iz još bliže perspektive sagleda kako stoji stvar sa cenama mina u Krušiku i u Jemenu", dodao je Ponoš.

Ponoš je naveo da će profesionalci i u vojsci i u policiji "nastaviti da crvene zbog onoga u šta se pretvorene institucije u kojima su ostavili mladost i zdravlje, nerado će pričati gde rade, oni stariji nestrpljivo čekajući penziju, a mladji i samouvereniji tražeći posao u Nemačkoj ili bar u civilnom, privatnom sektoru".

(Beta)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS

Najnovije: Na portalu

craft beer jun 2024 big pancevo 460x600

grupa pancevo

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city