Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Ponoš: Vučić vozi u smeru suprotnom od članstva Srbije u EU - | K-013 Portal

Ponoš: Vučić vozi u smeru suprotnom od članstva Srbije u EU

zdravko ponos, agreman

Potpredsednik Narodne stranke i viši savetnik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) Zdravko Ponoš izjavio je agenciji Fonet da je Srbija ove godine nazadovala u evrointegracijama i da otvaranje novih poglavlja ne bi trebalo očekivati bar još pola godine, a nemamo čemu dobrom da se nadamo ni kada je reč o saradnji sa novom američkom administracijom.

Iz Izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije videlo se da Srbija nije ostvarila nikakav napredak u evrointegracijama, i da je čak nazadovala, ukazao je Ponoš.

On je u serijalu razgovora „Agreman“ ocenio da su teške kvalifikacije u izveštaju, poput one o političkim pritiscima na sudstvo, ukazivale na to da ove godine neće biti otvaranja pregovaračkih poglavlja.

Kada je reč o kriterijumima iz Poglavlja 23, koji se odnose na ljudska prava, sudstvo i borbu protiv korupcije, situacija u Srbiji ogoljena je "do očaja" tokom vanrednog stanja, kada su kršena ljudska prava, a o medijskim slobodama da i ne govorim, predočio je Ponoš.

Gledano iz ugla nastavka pregovora, on smatra da je procedura takva da nova poglavlja mogu biti otvorena najranije u junu sledeće godine, pa zaključuje da ćemo godinu i po dana biti bez ikakvog napretka u tom procesu.

“To ne možemo sebi da priuštimo”, poručio je Ponoš, i konstatovao da aktuelna vlast više vremena troši na “peglanje” izveštaja Evropske komisije, nego na menjanje situacije nabolje.

Prema negovom viđenju, izgubili smo previše vremena i idemo unazad, ali to nije slučajno - "to je posledica činjenice da Vučićev režim nije ni imao nameru da zemlju vodi ka Evropskoj uniji, evropskim vrednostima i ka članstvu".

"On vozi u potpuno suprotnom smeru”, uveren je Ponoš, koji napominje da ni kovid kriza nije opravdanje za nerad u procesu pridruživanja, pošto se pokazalo da čak i pri nabavci vakcina bolje stoje oni “unutar” EU od onih “spolja”.

Na pitanje o tome kako će se razvijati odnosi sa novom američkom administracijom, on je odgovorio da je i tu “situacija delikatna”, pošto veruje da se predsednik Srbije “brzopleto i nevešto” obreo u izbornoj kampanji Donalda Trampa, a što je rezultiralo Vašingtonskim sporazumom.

"Nova američka administracija je zatekla Vučića na potpuno pogrešnoj nozi. On je čovek koji se praktično verio sa Trampom, a Tramp se ne ženi, dok nova administracija nema nameru sa njim ni da se zabavlja, a kamoli da se ženi", ilustrovao je Ponoš.

Prema njegovoj oceni, sve što je Vučić obećao "na hoklici" kod Trampa kada je reč o Kosovu je dugoročno štetno, i bilo bi takvo sve i da je Tramp pobedio na izborima.

Ponoš veruje da se mogući novi državni sekretar SAD Entoni Blinken ne bi ni setio da traži ono što je Vučić već prihvatio Vašingtonskim sporazumom.

Na pitanje da li ipak postoji “prostor za igru” Srbije sa Bajdenovom administracijom, on je uzvratio da će to ići teško.

Kako je primetio, ovih dana se videlio da ljudi koji brifuju novu administraciju imaju dosta loš minuli rad u regionu, stvari gledaju subjektivno i nisu bili samo svedoci, već i učesnici događaja tokom devedesetih godina prošlog veka.

“Nemamo mi čemu dobrom da se nadamo, jer oni nemaju poverenja u Vučića, znaju da će probati da ih izigra”, procenio je Ponoš.

On očekuje da će predsednik Srbije pokušati da se ne ponaša u skladu sa Vašingtonskim sporazumom, u nadi da će ta epizoda biti zaboravljena.

Ponoš skreće pažnju i na analitičare koji tvrde da će SAD vršiti pritisak na demokratizaciju Srbije, dok će Vučić pokušati da ne pravi ustupke na toj strani, ali da će biti galantan po pitanju Kosova.

“Uopšte ne isključujem takav scenario, čak sam poprilično uveren da će stvari tako da se razvijaju", precizirao je Ponoš.

Analizirajući odnose Srbije sa Rusijom i Kinom, on je ocenio da i nisu bili toliko spektakularni, ali da bi prihvatanjem Vašingtonskog sporazuma bili drastično narušeni.

Kako je protumačio, Moskva i Peking nemaju problem sa tim da rade sa Vučićem, pošto ne rešavaju srpske, već sopstvene nacionalne interese, i to na energetskom, infrastrukturnom, kao i na planu kreditiranja.

“Porazno je, međutim, da tamo gde se rešava kosovsko pitanje, a to je Savet bezbednosti UN, Srbija nema ‘akcije’ u rukama, nego Rusija i Kina", tvrdi Ponoš.

Prema njegovoj oceni, "naša zemlja može samo da obori ili podigne njihovu cenu, a Vučić je Vašingtonskim sporazumom njihovu cenu oborio i dao njima priliku da razmišljaju kada je pravo vreme da te ‘akcije’ prodaju”, objasnio je Ponoš.

Osvrćući se na odnose Beograda i Podgorice, sagovornik Agremana procenjuje da će nova vlada u Crnoj Gori imati dosta težak posao demontaže korumpiranog i kriminalizovanog sistema, za šta veruje da će im trebati, ne samo podrška Brisela ili Vašingtona, već i od regionalnih partnera.

"Bojim se da u Beogradu neće naići na iskrenu podršku i razumevanje dok su na vlasti Vučić i Srpska napredna stranka, koji su šurovali sa Milom Đukanovićem", naglasio je Ponoš.

On veruje da aktuelna srpska i bivša crnogorska vlast imaju brojne zajedničke osobine, dok Vučića i aktuelnog crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića opisuje kao “različite svetove”, kojima je zajedničko samo to što su pravoslavci.

Naglašava da iza zaziranja Beograda od nove crnogorske vlasti stoji želja da se u Srbiji ne dese promene koje su, posle nedavnih izbora, zadesile Crnu Goru, Republiku Srpsku i Federaciju BiH.

“Te promene bi mogle da se odraze na dinamiku dešavanja u Srbiji, a Vučićev režim će gledati da se to ne desi”, zaključio je Ponoš.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.