Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Popov: Vučić pokušava da se nametne kao zaštitnik Srba u regionu, ali to izaziva podozrenje suseda - | K-013 Portal

Popov: Vučić pokušava da se nametne kao zaštitnik Srba u regionu, ali to izaziva podozrenje suseda

popov, aleksandar popov, centar za regionalizam

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je „verovatno očekivao da če će mu se dati prilika da govori na sahrani mitropolita Amfilohija, ali je očigledno da se crkveni vrh, koji je organizovao sahranu, trudio da govornici budu samo domaći političari“, ocenio je danas direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov povodom jučerašnje ceremonije u Podgorici.

Popov je agenciji Beta rekao da pretpostavlja da je o tome postojala „saglasnost i veza“ crkvenog vrha i koalicije koja je u Crnog Gori dobila većinu na letošnjim izborima, napominjući da je mitropolit Amfilohije imao uticaj na imenovanje Zdravka Krivokapića za mandatara.

Beograd se očigledno nije slagao s pojedinim izjavama pobednika na crnogorskim izborima, rekao je Popov, tabloidi u Srbiji su oštro napadali mandatara Krivokapića i još neke lidere pobedničke koalicije u Crnoj Gori, a „Vučić je verovatno želeo da podrži jednu struju unutar pobedničke koalicije, ali nije uspeo“.

„Do sada je glavnu reč vodio mitropolit Amfilohije i ono što je zacrtano u dogovoru s njim i novim vladajućim blokom je prihvaćeno. Uz sva iskakanja Mandića i Kneževića, uticaj Srbija na dalji rad te koalicije više nije presudan“, smatra Popov.

Na pitanje kako će se dalje razvijati odnosi Srbije i Crne Gore, Popov je rekao da treba sačekati „rasplet i formiranje nove vlade“ u Podgorici.

„Mislim da će Vučić sačekati da vidi u kojem će se pravcu razvijati dogadjaji u Crnoj Gori pa će onda odlučiti o poseti, a tu odluku mogu da ubrzaju eventualni nepredvidjeni dogadajaji oko formiranje crnogorske vlade“, rekao je on.

Popov je ocenio da „Vučić pokušava da se nametne kao zaštitnik Srba u regionu, ali to izaziva podozrenje suseda koji strahuju da je reč o oživljavanju velikosrpskog koncepta“.

„Kada šef jedne države ode u drugu, normalno je da se susretne s kolegom (Milom Djukanovićem), ali takav susret u slučaju odlaska predsednika Vučića u Crnu Goru ne bi sada imao svrhu jer je tamo sve u previranju. Poseta je imala svrhu i trebalo je da se dogodi ranije, naročito ako se zna da iz Srbije stižu ozbiljne primedbe na račun položaja Srba u Crnoj Gori, ali se ta poseta za Vučićevog mandata nije dogodila“, podsetio je Popov.

(Beta)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Najnovije: Na portalu

BIG PA Zaplesimo Zajedno 460x600

viber slika 2024 04 10 17 36 01 321

 grupa pancevo

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city