Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Protest profesora za novi RTS: Da javni medijski servis poštuje građane - | K-013 Portal

Protest profesora za novi RTS: Da javni medijski servis poštuje građane

"Protest profesora za novi RTS", u organizaciji profesora koji su zahtevali promenu uređivačke politike Radio televizije Srbije (RTS) i ostavke njenog rukovodstva održan je sinoć u Beogradu.

Protest profesora za novi RTS: Da javni medijski servis poštuje građane

Protest je počeo na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, a završen je ispred RTS-a pred čijim je zaključanim vratima ostavljen Zakon o javnim medijskim servisima.

Na početku skupa govorili su naučni savetnik Instituta za fiziku Slobodan Prvanović i profesorka Irina Subotić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić i novinarka Gordana Suša.Okupljeni profesori kažu da drže čas na ulici, žele da poruče da je potrebno da javni medijski servis "poštuje građane, a ne da prenose pristrasno i neobjektivno vesti". Oni su poručili da je vreme za pobunu.

Posle njihovog obraćanja učesnici protesta uputili su se ka RTS gde je su građani koji protestuju ovoj medijskoj kući "poklonili" Zakon o javnim medijskim servisima.

Naučni savetnik Instituta za fiziku Slobodan Prvanović rekao je da je protest organizovan kao vid borbe protiv medijskog mraka, a poručio je da je novinarima RTS-a ostavljen Zakon o javnim medijskim servisima "u nadi da će ga pročitati, kada već do sada nisu".

On je podsetio da je zajedno sa članovima akademske zajednice već tražio da RTS radi profesionalno i da njegovo rukovodstvo podnese ostavke, ali da su se oni "oglušili o te zahteve"."Vreme za opštu gradjansku mirnu pobunu. Ne trebaju nam motke već tražimo da se zakon poštuje", rekao je Prvanović i pozvao zaposlene u RTS da se suprotstave rukvodstvu te medijske kuće, koje "ne radi profesionalno već protiv naroda".

Proferosor Vladan Čokić je rekao da je RTS "stub režima i služi u partijske svrhe" i da se gradjani u protestu bore "protiv unutrašnje okupacije". Novinar Rade Radovanović je rekao da su "Bujošević i Stefanović najbolji nastavljači Komrakova i Milanovića", kao i da su "malo plaćeni koliko puno rade za 'gospodara' i izbegavaju svaku činjenicu".

Profesorka Irina Subotić je rekla da program RTS-a mora da bude za sve a ne za jednu "klasu" i ocenila da se "program RTS-a diktira sa jednog moćnog mesta".Novinarka Gordana Suša istakla je da ova vlast porobljava medije, tako da se od jutra do povečerja gleda predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Novinari RTS-a iz informativnog programa su se pozicionirali kao ona tri majmunčića koji su rukama prekrili oči, uši i usta i lični su privezak predsednika", rekla je Suša. Ona je rekla da na RTS-u danas ponovo postoje "crne liste nepodobnih", tako da je novinska agencija Beta "otkazana", a dominira agencija Tanjug.

Doduše, kako je dodala, "ko zna iz kog izvora stižu na kapaljku druge vesti". Ona je navela i da je RTS odbio da emituje spot organizacije CRTA.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić pozvao je zaposlene u RTS-u da se oslobode stega i spasu svoju ljudsku i profesionalnu čast. On je rekao da informativni program RTS-a prikazuje opsene i laži, predstavlja hvalospev vodji i da je dezinformativni pamflet vlasti.Protestu Profesori za novi RTS priključili su se i učesnici protesta u organizaciji Gradjanskog otpora, započetog na platou ispred Filozofskog fakulteta, koji su takodje otišli do zgrade RTS-a noseći veliki transparent "U bojkot 2020".

(N1, Foto: FoNet/Aleksandar Levajković)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.