Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website RIK: Glasanje se ponavlja na 117 biračkih mesta - | K-013 Portal

RIK: Glasanje se ponavlja na 117 biračkih mesta

RIK, Republička izborna komisija, glasanje, biračka mesta, ponavlja se glasanje

Republička izborna komisija (RIK) donela je večeras rešenje o ponavljanju glasanja na 117 biračkih mesta u Srbiji, s obzirom da na tim mestima nisu mogli da se utvrde rezultati glasanja.

Izbori se ponavljaju, kako je rečeno na sednici RIK-a, jer se u kutijama nalazi više glasačkih listića nego što je birača glasalo.

Član RIK-a Željka Radeta rekla je da zapisnici dostavljeni RIK-u nisu dovoljni za odlučivanje o ponavljanju glasanja na tim biračkim mestima i zatražila "otvaranje džakova" i ponovno prebrojavanje važećih i nevažećih listića.

"Ovo nije dovoljno da se raspravlja, treba da se izvrsi uvid u izborni materijal. Kako možemo bez uvida u materijal da znamo da li je ukupan broj birača tu greška, možda je greška u drugoj stavki", navela je Radeta.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević kazao je da RIK postupa isključivo u skladu sa uputstvom koji su članovi doneli pre nekoliko meseci.

"U ovim situacijama, kada ne možemo da utvrdimo na osnovu zapisnika volju birača, niti ćemo da je prekrajamo, niti da preturamo po džakovima, već ćemo po uputstvu da ponovimo glasanje na tim biračkim mestima, s obzirom na to da birački odbor nije utvrdio rezultate", zaključio je Dimitrijević.

Neka od mesta na kojima će biti ponovljeno glasanje su pojedina birališta na Vračaru, Zemunu, Novom Beogradu, Obrenovcu, Rakovici, Čukarici, Bačkoj Topoli, Subotici, Zrenjaninu, Sečnju, Alibunaru, Beloj Crkvi, Vršcu, Požarevcu, Beočinu, Novom Sadu, Inđiji, Loznici, Šapcu, Ljuboviji, Valjevu...

RIK odbacio više prigovora

Republička izborna komisija odbacila je na današnjoj sednici više prigovora koji su se odnosili na različite neregularnosti i nepravilnosti u radu biračkih odbora.

Jedan birač iz Zemuna zatražio je da mu se omogući da glasa, navodeći da to nije mogao da učini u nedelju 21. juna na glasačkom mestu, zato što mu nije bilo dozvoljeno, a razlog za to je, prema njegovim rečima, bio taj što nije želeo da skine masku i rukavice zbog koronavirusa.

Takođe, bilo je pritužbi da članu biračkog odbora nije omogućeno da radi, a obrazloženje je bilo da nije član stalnog sastava biračkog odbora.

Prigovori su se odnosili i na to da je narušena tajnost glasanja, a bilo je i predloga da se ponište izbori, te "da je najveći broj partija formiran od UDBE".

(Tanjug)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.