Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Saša Janković: Postojao je scenario ograničenog konflikta na Kosovu - | K-013 Portal

Saša Janković: Postojao je scenario ograničenog konflikta na Kosovu

sasa jankovic, kosovo

Postojao je scenario "režiranog ograničenog konflikta na Kosovu", posle kojeg bi javnost u Srbiji i na Kosovu "prihvatila podelu kao bolje rešenje od totalnog sukoba", trdi bivši zaštitnik gradjana i kandidat za predsednika Srbije, Saša Janković.

Janković je za portal Al Džazire rekao da taj scenario "sada gubi neophodnu podršku bar jednog velikog svetskog igrača".

Govoreći o odnosima u regionu, Janković je rekao da "novi ratovi nisu nemogući", ali da su "malo verovatni".

"Jednostavno, našim despotima nisu potrebni. Odlično drže narod pod kontrolom i bez tako riskantnih poteza kakav je rat", rekao je Janković.

Naveo je da mediji u regionu "prećutkuju da je Zapadni Balkan po svim pokazateljima najzaostaliji deo Evrope".

"Mene je zbog toga, nekako, sramota, i ne čudim se više što nas i Trump i Bajden gledaju kao prašinu na putu izmedju Istoka i Zapada. Odrastao sam u drugačijoj zemlji, nisam se navikao i ne želim da se naviknem da je to tako i da tako mora da bude", kazao je Janković.

Bivši ombudsman i kandidat koji je na izborima za predsednika Srbije 2017. osvojio nešto manje od 600.000 glasova, rekao je da je neophodno da se zemlje Balkana čvršće povežu, ukoliko ne žele da budu "osudjene na zaostalost".

"Dok ne nadjemo način da se ponovo povežemo – ekonomski, društveno, verujem na kraju i politički, bićemo formalno državice, a u stvari tržišta jeftinih prirodnih resursa i radne snage, te moneta za geopolitička potkusurivanja ozbiljnih država", rekao je Janković.

On je dodao da je opozicioni bojkot junskih parlamentarnih izbora u Srbiji pogodovao vlasti u Srbiji, jer "nije bio potpun, totalan".

"Vučić je dobio novi grejs-period i ima puno više razloga da bude zadovoljan od opozicije", rekao je Janković.

Janković je ocenio da je njegova predsednička kandidatura 2017. godine pokazala da "Vučić naspram ozbiljnog protivnika nije nepobediv, i da taj ozbiljan protivnik ne mora i ne treba da se služi istim prevarama, da bude veći Vučić od Vučića".

"U svakom slučaju, uslovi više nisu isti kao 2017. godine, mnogima je danas mnogo jasnije da Srbija ne ide u dobrom pravcu. Zato, pravi kandidat uprkos svemu može da odnese pobedu ako zna šta hoće, a narod i opozicija ostanu uz njega (ili nju) do kraja", rekao je Saša Janković.

(Beta)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.