Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Slobodan Stupar: Vučić danas da održi opelo ratu mafiji - | K-013 Portal

Slobodan Stupar: Vučić danas da održi opelo ratu mafiji

slobodan stupar, aleksandar vucic, vucic

Novinar Slobodan Stupar izjavio je da se danas navršilo 40 dana od objave "rata mafiji" i s obzirom da je mafija ostala "netaknuta" predsednik Srbije Aleksandar Vučić može da "tom ratu održi opelo".

Stupar je u intervjuu agenciji Beta kazao da Srbijom već godinama vlada mafija i da ne veruje da će se organizovani kriminal svesti na neku "razumnu meru", kao što se desilo u Italiji.

"Mi nemamo 'koza nostre' i slične organizacije koje opstaju zavetom ćutanja, već imamo raskalašnu mafiju koju svi vide i prepoznaju. Naša mafija se uglavnom bavi gradjevinarstvom, izgradila je pola Vračara i Dorćola, vodi sportske klubove, ima ogromne vozne parkove...", kazao je Stupar.

Prema njegovim rečima, država ne proverava poreklo novca, tako da kriminalci prljav novac bez problema legalizuju uz pomoć vlasti.

Dodao je da je u nedemokratskim državama "kao što je Srbija", omiljena parola svake vlasti "rat protiv kriminala".

"Kad nemate rešenje za ozbiljne ekonomske, političke i društvene probleme, vi, mislim na predsednika države, pozovete televiziju u svom kabinetu i objavite 'rat mafiji'. Vučić ima ogromne probleme, posebno od izbijanja pandemije, i već mesecima vuče sve same pogrešne poteze", ocenio je Stupar.

Na pitanje Bete zašto ni posle 40 dana od objave nije počeo obračun s mafijom, Stupar kaže da su svi kriminalci, koji treba da budu uhapšeni, zapravo Vučićevi ljudi.

"Ako Vučić ima problem da locira kriminalce u svojim redovima, ja mu preporučujem da pozove novinare iz nerežimskih redakcija i oni će s dokazima saopštiti 200-300 imena koje može odmah da uhapsi", kazao je Stupar.

Prema njegovim rečima, Srbija je država u kojoj su navijači pripadnici partijske policije koja se bavi kriminalom.

"Oni rade po principu 'pola za državu, pola za sebe'. Takozvani navijači su glavni dileri droge i rade u dilu s državnom bezbednošću. I onda taj navijač postane glavni neimar u centru Beograda, Kruševca, Novog Sada...", objasnio je novinar.

Na pitanje kolika je odgovornost bivšeg ministra policije Nebojše Stefanovića za širenje organizovanog kriminala, Stupar je kazao da su Stefanović, kao i svi ostali iz Vučićevog okruženja, samo svedoci rušenja države.

"Naravno da i Stefanović snosi deo odgovornosti, ali on se, kao i mnogi drugi, našao u toj poziciji samo zato što Vučić želi da vlada ljudima koji su intelektualno daleko ispod njega", kazao je Stupar.

Upitan da li ima utisak da Vučić i sadašnji ministar policije Aleksandar Vulin pokušavaju da svu odgovornost za postojanje mafije svale na Stefanovića, Stupar navodi da se Stefanović sukobio s Vučićem nakon boravka u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i susreta sa ljudima iz CIA.

"Stefanović je otkrio 'Jovanjicu', najveću plantažu marihuane u Evropi i moguće je da je za to otkriće imao podršku od CIA ili DEA. Nema sumnje da je to bila osveta Vučiću za aferu Krušik", naveo je novinar.

Stupar je kazao da Stefanović mnogo zna, i da jednog dana može biti dobar zaštićeni svedok.

Na pitanje kakva su očekivanja od novog ministra policije Vulina kada je u pitanju borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, Stupar je kazao da Vulin nema "blage veze" sa bezbednosnom strukturom MUP-a Srbije.

"Montipajtonovski deluje saznanje da je Vulin, nakon što je svaki dan pio kafu s Mirom Marković, postao ministar vojske, ministar za rad, ministar za Kosovo i sada ministar policije. Takav čovek ne može da vodi borbu protiv kriminala", ocenio je Stupar.

Na pitanje kako komentariše to što je Beograd postao najnebezbedniji grad u regionu, Stupar je rekao da je zbog "razularenih" kriminalnih obračuna osećaj straha kod gradjana više nego vidljiv.

"Mi imamo jednu novu generaciju plaćenih ubica, to su mladi ljudi od dvadesetak godina, koji su u stanju da za par hiljada evra ubiju bilo koga i bilo gde. Dokle god kriminalci budu imali jaka uporišta u policijskim strukturama, gradjani se neće osećati bezbedno", zaključio je Slobodan Stupar.

(Beta)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.