Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website SPS Pančevo: Buvljaci "teška industrija" Pančeva - | K-013 Portal

SPS Pančevo: Buvljaci "teška industrija" Pančeva

SPS, buvljak, pancevo, Pančevo, politika, najnovije vesti, izbori 2020

Malo je gradova u Srbiji, koji se mogu pohvaliti brojem buvljih piaca – ima ih tri. To su, takozvani, stari buvljak, na regionalnom putu za Kovin, novi u neposrednoj blizini Železničke stanice „Aerodrum“, i jedan u neposrednoj blizici Zelene pijace, i Istorijskog arhiva.

Sudeći po broju ovih pijaca, i broju kupaca i posetilaca, ali i prometu najraznovrsnijih roba, slobodno se može reći da su ove robne pijace „teška industrija“ Pančeva.

-  Duga je tradicija starog buvljaka nekada lociranog na ledini u neposrednoj blizini nekadašnjeg Centra za predvojničku obuku. Danas se proširio sve do Kasarne „Stevica Jovanović“, pa preko veoma prometne raskrsnice na kojoj se ukrštaju saobraćajne žile kucavice grada sa železničkom prugom. Očigledno, svojim širenjem, ovaj buvljak pokazuje da je preuzeo ulogu Centra za obuku, ali ovaj put tranzicionih gubitnika.

Takozvani novi buvljak proteže se, od nesuđene Mikovićeve sportske hale, pa gotovo do naselja Kotež. Nastao devedesetih godina, kao posledica gašenja brojnih pančevačkih fabrika jugoslovenskog značaja, i socijalističkog razvoja grada. Tranzicioni gubitnici našli su uhlebljenje na ovoj pijaci. Doduše ovde se nije prodavala „starudija“, već nova raznovrsna roba od „igle do lokomotive“. Sa ove pijace snabdevale su robom brojne trgovinske radnje širom Srbije.  Na hiljade kupaca hrlilo je u Pančevo.

Lokalne vlasti su trljale ruke, zadovoljne punjenjem opštinske kase, dok su pojedinci punili i svoje džepove i brzo napredovali do statusa tranzicionih pobednika.

Slika ove pijace danas je poražavajuća, i podseća na brazilske favele, oličenje bede i siromaštva. Treća je najmanja buvlja pijaca, između Zelene pijace, i Istorijskog arhiva i Doma omladine, predstavlja dodatno ruglo grada.

Očigledno su pančevački buvljaci postali brendovi grada, a to potvrđuju i mnogi Pančevci iz svih slojeva društva, jer za neke je to mesto za krpljenje sve oskudnijeg porodičnog budžeta, za druge praznik za oči, a za većinu korzo realnosti u kojoj živimo.

Socijalisti Pančeva se zalažu ne za ukidanje ovih buvljaka nego za prepoznavanje socijalne realnosti, njeno struktuiranje u jednu uređenu celinu koja ima ekonomski, estetski i socijalni smisao.

Predlažemo pravljenje jedinstvenog prostora na kome bi sve tri buvlje pijace bile objedinjene, a taj prostor uređen i doveden do nivoa prihvatljivog građanskog nivoa.

Realnost ne možemo birati, ali kako ona izgleda možemo – tako promišljaju socijalisti Pančeva, navodi se u saopštenju.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Najnovije: Na portalu

BIG PA N Fashion Cinestar 460x600

viber slika 2024 04 10 17 36 01 321

 grupa pancevo

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city