Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website SPS Pančevo polaganjem venaca obeležio 9. maj - Dan pobede - | K-013 Portal

SPS Pančevo polaganjem venaca obeležio 9. maj - Dan pobede

Previous Next

Povodom 9. maja, dana pobede nad fašizmom u drugom svetskom ratu, SPS Pančevo je polaganjem venaca na sve spomenike teritorije Pančeva obeležio sećanje na borce koji su učestvovali u oslobađanju našeg narod od terora fašističke okupacije.

Iz samog Pančeva, 127 boraca je položilo svoj život, zajedno sa 117 boraca Crvene armije. Ukupan broj poginulih Pančevaca u sastavu 12. Vojvođanske udarne brigade pri oslobođenju od okupacije bio je 587, od približno 1500 boraca koje je Pančevo poslalo u borbu. Treba znati da je Pančevo tada bio skoro tri puta manji grad po broju stanovnika.

Venac je položen i palim borcima u ratovima devedesetih godina, u znak sabornosti građanskog jedinstva, i nasleđa ratničkog duha koji naš grad itekako poseduje.

Centralni događaj bio je u gradskom parku gde su se prisutnima obratili nosilac liste SPS Pančevo, doktor nauka tehnologije Darko Jaćimovski i magistar građevinskih nauka Milan Zarubica.

Oni su istakli da je SPS uvek baštinio antifašističku borbu, sećanje na pale borce, i sve one koji se zalažu za pravdu i ravnopravnost. Odavanje počasti heroima, naša je dužnost, jer borba za takve ideale traje do današnjih dana. Ako tu lekciju zaboravimo, to će jedino značiti da ćemo je morati učiti ponovo u budućnosti. Zato je bitno obeležiti ovaj datum, kao najveći i najbitniji stub našeg moralnog usmerenja u skorijoj istoriji.

Pogotovo je bitno današnje obeležavanje, jer se označava 75. godišnjica od završetka drugog svetskog rata i kapitulacije nacističke Nemačke.

Pored SPS Pančeva, vence su položili i Udruženje ratnih i vojnih invalida i porodica poginulih boraca Pančeva, Udruženje Rusa potomaka i prijatelja – Romaška, Prijatelji 72. Specijalne brigade, Ubnora-a, Udruženje veterana ratova devedesetih, Udruženje 51. Mehanizovane brigade, i Besmrtni puk – Pančevo.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.