Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website SRS poziva lokalne samouprave da pomognu borbu za povećanje nataliteta - | K-013 Portal

SRS poziva lokalne samouprave da pomognu borbu za povećanje nataliteta

srpska radikalna stranka, srs

Srpska radikalna stranka (SRS) predložila je danas lokalnim samoupravama širom zemlje da pokrenu inicijativu za finansiranje postupaka biomedicinski potpomognute oplodnje i to onim postupcima koji nisu obuhvaćeni sredstvima koja se izdvajaju na republičkom nivou.

Poslanica SRS u Skupštini Vojvodine Marina Nedeljković je u saopštenju podsetila da država finansira neograničen broj postupaka za žene do 43. godine za stimulisani tip biomedicinski potpomognute oplodnje ali da postoje parovi kod kojih, zbog zdravstvenog stanja, nije moguće primeniti stimulisani postupak koji se finansira.

"Njima se za uspeh procesa vantelesne oplodnje preporučuje nestimulisani postupak, kao vid lečenja neplodnosti. Ovaj nestimulisani postupak podrazumeva medicinski tretman na nekoliko povezanih prirodnih ciklusa, čija cena iznosi oko 5.000 evra po jednom postupku, što je izuzetno visoka cifra za mnoge parove", dodala je ona.

Nedeljković je podsetila da je 50 opština u Srbiji uvrstilo finansiranje postupaka biomedicinski potpomognute oplodnje, ali da je ova godina bila izuzetno traumatična za sve parove koji su se suočili sa dva prekida finansiranja procesa sa državnog nivou, usled pandemije, pa je kraj godine i usvajanje budžeta lokalnih samouprava pravo vreme da se na taj način pomogne borba za natalitet.

"Najpravednije bi bilo da ne postoje ograničenja niti unapred odredjeni kriterijumi, već da se procene i odobrenja za finansiranje postupaka biomedicinski potpomognute oplodnje vrše prema proceni individualnog reproduktivnog potencijala svakog para", dodala je ona.

(Beta)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Najnovije: Na portalu

BIG PA Tocak srece Zima 460X600

grupa pancevo

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city