Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website SRS poziva na preispitivanje primene Bolonjskog sistema studiranja - | K-013 Portal

SRS poziva na preispitivanje primene Bolonjskog sistema studiranja

srs, srpska radikalna stranka

Srpska radikalna stranka (SRS) pozvala je danas na preispitivanje odluke o uvodjenju Bolonjskog sistema studiranja, navodeći da se u dosadašnjoj praksi u Srbiji pokazao kao "neefikasan i degradirajući" u odnosu na raniji pristup obrazovanju na fakultetima.

Članica Beogradskog odbora SRS Angelina Macura ocenila je da je Srbija "pristala da degradira svoj visokoobrazovni sistem zarad uvodjenja lošijeg evropskog sistema" 2005. godine pri čemu je status studenta "praktično obezvredjen".

"Mi hoćemo da prekinemo sa takvom naopakom praksom slepe poslušnosti i hoćemo da država Srbija sama rukovodi svojim interesima, pa i u sektoru obrazovanja", kazala je ona novinarima ispred Rektorata Beogradskog univerziteta, prenela je SRS.

Navodeći da troškovi obrazovanja postaju sve veći, ocenila je da današnje cene školarine na državnim univerzitetima "mogu komotno da pariraju privatnim, pri čemu se kvalitet usluga veoma razlikuje".

"Svake godine u Beograd dodje na hiljade brucoša koji treba da se snadju sami u velikom gradu. Znamo koliko se teško aplicira za studentske domove, stanovi su skupi, a studenti nemaju ama baš nikakve povlastice ni po pitanju radnih mesta, ni honorarnih poslova", navela je članica SRS.

Dodala je da je odlazak mladih stručnjaka po diplomiranju u inostranstvo, poprimio "alarmantne razmere".

"Studenti po završetku školovanja nemaju nikakve garancije da će raditi u struci. Previše spoljnih faktora utiče na to, kao što su stranačko opredeljenje, veze sa moćnim i uticajnim ljudima... Zbog tih razloga dešava se takozvani 'odliv mozgova' jer ne znamo da zadržimo naše školovane ljude koji bi imali i te kakav doprinso da daju Srbiji", navela je ona.

(Beta)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Najnovije: Na portalu

BIG PA N Fashion Cinestar 460x600

viber slika 2024 04 10 17 36 01 321

 grupa pancevo

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city