Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website SSP: U toku je pokušaj SNS da izmenom Ustava sprovede čistku u sudstvu - | K-013 Portal

SSP: U toku je pokušaj SNS da izmenom Ustava sprovede čistku u sudstvu

ssp, stranka slobode i pravde

Stranka slobode i pravde (SSP) upozorila je danas da je u toku "pokušaj Srpske napredne stranke (SNS) da nastavkom izmena Ustava sprovede čistku u sudstvu i time ukloni poslednje ostatke pravne države".

SSP u saopštenju navodi da "totalitarni mentalitet režima ne može da prihvati činjenicu da još postoje sudije koje sude po zakonu, a ne onako kako naredi (predsednik Srbije i SNS) Aleksandar Vučić preko svojih tabloida".

"Izmene Ustava Srbije koje izvršna vlast priprema duže od tri godine i koje će se uskoro naći u Skupštini, imaju za cilj da podriju nezavisnost sudstva. Planirano je da izvršna vlast u potpunosti stavi pod kontrolu Visoki savet sudstva kroz izbor nesudijskog dela Saveta, u čijem sastavu bi bili funkcioneri koje imenuje Skupština, kao i prethodnom selekcijom sudijskih kadrova u Pravosudnoj akademiji, koja je takodje pod kontrolom izvršne vlasti", navodi SSP.

SSP dodaje da "rešenja koja trenutno postoje u Ustavu nisu idealna i potrebno ih je menjati, ali ne tako što će se smanjiti nezavisnost sudstva već obrnuto".

"Ideja vlasti je da se najavljenim promenama Ustava, pod plaštom unapredjenja garancija pravne države, uklone poslednji džepovi zakonitosti i ustavnosti. Sudije su danas sve češće meta režimskih tabloida ukoliko se njima ne svidja način na koji sprovode zakon, ili ukoliko realno govore o stanju u pravosudju", navodi se u saopštenju.

SSP navodi da je Visoki savet sudstva institucija koja treba da bude bedem nezavisnosti pravosudja, "koga su sudije nedavno odbranile izborom sudijskih članova Saveta kojima je stalo do nezavisnosti sudstva".

"Brzom promenom Ustava i izmenom novoizabranog sastava Visokog saveta se pokušava pretvaranje sudija u novi ešalon botova SNS. Stranka slobode i pravde insistira na činjenici da sadašnja lažna Skupština, koja ne odražava volju naroda, ne može usvajati promene Ustava Srbije", navodi se u saopštenju.

SSP dodaje da "to može da uradi samo Skupština koja će se formirati posle održavanja slobodnih i fer izbora".

(Beta)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.