Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Šta se krije iza najave o spuštanju cenzusa na tri odsto? - | K-013 Portal

Šta se krije iza najave o spuštanju cenzusa na tri odsto?

Šta stoji iza najave o spuštanju cenzusa na tri odsto?

Srbiju možda očekuje smanjenje izbornog praga za ulazak u parlament. Kako piše "Politika", pozivajući se na izvore u vrhu vlasti, cenzus bi se sa sadašnjih pet odsto smanjio na tri odsto - navodno već za parlamentarne izbore koji se održavaju krajem aprila ili početkom maja.

Računica pokazuje da bi, na tri miliona izašlih birača, za ulazak u parlament bilo dovoljno svega 90.000 glasova, umesto 150.000.

Najavu još niko iz vlasti nije demantovao, pa ona već nailazi na brojne kritike. S jedne strane jer se izborni zakoni u principu ne menjaju pred same izbore. I sa druge, jer se očekuje lakši ulazak raznih instant-stranaka u Skupštinu.



Ipak, smanjenje izbornog praga smanjilo bi i broj prosutih glasova, onih koji ostaju ispod cenzusa, a od kojih, prema srpskom izbornom sistemu, najviše profitira najveća stranka.

Docent na Fakultetu političkih nauka Dušan Spasojević, poziva na oprez. On smatra da su napisi u medijima samo probni baloni vlasti. Ukoliko se najava ipak sprovede, to bi značilo da vlast ignoriše sve što se od letos dešavalo, uključujući i dijalog vlasti i opozicije uz učešće Evropske unije.

"Mislim da bi bilo zastrašujuće, čak i za naše standarde, da se tri meseca pred izbore menja izborni zakon", kaže Spasojević za Dojče vele. "Stoga i ovu najavu više vidim kao provokaciju opoziciji koja je najavila bojkot."

(Dojče vele)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.