Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Tadić: Primena zakona, brzo okončanje dijaloga i kontrola - | K-013 Portal

Tadić: Primena zakona, brzo okončanje dijaloga i kontrola

boris tadic, sds, socijal demokratska stranka, dijalog o izbornim uslovima

Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić izjavio je posle onlajn konsultacija sa evroparlamentarcima o izbornim uslovima, da je ta grupacija stranaka zatražila primenu zakona, brzo okončanje međustranačkog dijaloga sa dobrim rezultatima i kontrolu dogovorenog.

Grupaciju čini 11 stranaka, među kojima je, pored SDS, i Nova stranka na čijem je čelu Aris Movsesijan, Građanski demokratski forum, 1 od 5 miliona i druge.

Tadić je kazao da je na sastanku dogovoreno da se ne govori šta su kazali evroparlamentarci, ali da mogu da prenesu svoje zahteve.

Pošli smo od toga da treba napraviti male korekcije u postojećem sistemu koji, kada bi se primenjivao, obezbedio bi demokratske okolnosti za izbore u Srbiji. Problem je u tome što se ne primenjuje, rekao je Tadić za Tanjug.

Zatražili su, kaže Tadić, da se što pre okonča dijalog, ali sa dobrim rezultatima kako bi moglo da se primeni ono što je dogovoreno, jer je, kako kaže, potrebno dovoljno vremena da se primeni dogovoreno i u sferi medija, poštovanja političkih protivnika i javne debate.

Treća stvar je kontrola onoga što je dogovoreno, koje to institucije moraju da vrše kontrolu i da li postoje eventualno neke sankcije, kakav je monitoring u čitavom ovom procesu, rekao je Tadić i dodao da je bilo reči i o drugim temama.

Prema njegovoj oceni, u društvu ima, ne samo klevetanja, već postoji i jedna vrsta lažnog ekskluzivizma od strane vlasti, koja, kako kaže, baca najgore reči na svoje političke protivnike.

Tadić primećuje da ima razaranja demokratskih vrednosti i unutar same opozicije, i to je, kako ocenjuje, jako loše.

Ako je vlast još iz 90-tih bila sklona da nas decenijama optužuje za izdaju, to ne treba da rade stranke opozicije, rekao je Tadić.

Takođe je veoma važno, kaže on, da toj vrsti ekskluzivizma ne pristupaju i takozvani nezavisni mediji.

Oni su veoma važni u našem društvu i evo vidimo da ih sada ovde nema, nakon ovog našeg razgovora. Bojim se da i to nije slučajno. Upućujem i njima blagonaklonu kritiku, rekao je Tadić.

(Tanjug)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.