Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Tepić pozvala gradjane da pomognu da se zaustavi rasparčavanje EPS-a - | K-013 Portal

Tepić pozvala gradjane da pomognu da se zaustavi rasparčavanje EPS-a

marinika tepic, stranka slobode i pravde

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić izjavila je danas da se "rasparčavanje Elektroprivrede Srbije (EPS) mora zaustaviti", jer deo EPS-a koji se bavi proizvodnjom električne energije još nije reformisan i spreman za tržišnu utakmicu.

Ona je u pisanoj izjavi navela da je ideja Srpske napredne stranke da izdvoji iz EPS-a najsigurniji izvor prihoda, iz distribucije električne energije, a da se Kolubara, Kostolac, TENT, Djerdap i drugo, odnosno deo EPS-a koji još nije reformisan i spreman za tržišnu utakmicu, ostavi "ogoljen na milost i nemilost tržištu".

"Da stvar bude gora, predsednik Srbije se prošle nedelje u svom govoru pred UN obavezao da će drastično smanjiti emisije ugljen-dioksida (CO2) u Srbiji, a sada nam je jasno da to u prevodu znači ubrzano gašenje rudnika i termoelektrana u EPS-u", rekla je Tepić.

Prema njenim rečima, ako se sprovede jučerašnja odluka Vlade Srbije, to će konkretno značiti da će prvi na udaru biti rudari zaposleni u EPS-u i radnici koji rade u termoelektranama.

"I ne samo zaposleni EPS-u, već svi zaposleni širom Srbije u firmama koje rade za EPS u rudarskom i termoenergetskom sektoru. Ovde govorimo o 30.000 do 50.000 zaposlenih u Srbiji koji će biti direktno ugroženi ovom takozvanom 'reorganizacijom' ministarke Zorane Mihajlović", navela je Tepić.

Ona je rekla da je "EPS hranio, grejao i osvetljavao Srbiju kada je Srbiji bilo najteže, ali se EPS danas našao u smrtnom zagrljaju troje ljudi koji u EPS-u vide samo mogućnost zarade za partiju i bratiju, a to su: Zorana Mihajlović, nelegalni generalni direktor Milorad Grčić, i njihov šef Aleksandar Vučić".

Prema rečima Tepić, "EPS koji još nije reformisan, neće preživeti ovo katastrofalno rasparčavanje i verovatno će završiti u rukama stranih investitora, kao što su završili i nekadašnji giganti srpske industrije: Železara Smederevo, RTB Bor, PKB, Petrohemija, JAT i mnoge druge firme".

Kako je istakla, "radnici će biti poniženi i izbačeni s posla, a oni koji ostanu radiće za minimalne zarade, jer strani investitori koje SNS dovodi najviše vole da isplaćuju samo minimalne zarade radnicima u Srbiji".

"Ova odluka Vlade mora biti povučena. Zato apelujem na gradjane, stručnu javnost i pre svega na zaposlene u EPS-u da mi pomognu u ovoj borbi i da sprečimo katastrofu koja se sprema EPS-u", pozvala je Tepić.

(Beta)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.