Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Veselinović: Režim i članovi Kriznog štaba moraju krivično da odgovaraju za ugrožavanje zdravlja - | K-013 Portal

Veselinović: Režim i članovi Kriznog štaba moraju krivično da odgovaraju za ugrožavanje zdravlja

Janko Veselinović, krizni štab, krivična odgovornost

Predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović izjavio je danas da je „organizovanje predizbornih aktivnosti, lažnih izbora, kao i skupova sa velikim brojem učesnika dovelo do ugrožavanja zdravlja cele nacije za koje mora da odgovara režim, na čelu sa Aleksandrom Vučićem i članovi Kriznog štaba“.

Kako je saopšteno iz Pokreta za preokret, Veselinović je rekao da su se „odlukom o nastavku izbornih radnji, iako nije proglašen kraj epidemije, od strane Aleksandra Vučića, uz saglasnost Kriznog štaba, uz prikrivanje pravog stanja epidemije, stekli uslovi iz Krivičnog zakonika za pokretanje gonjenja za učinjena dela protiv zdravlja ljudi“.

„Svi oni su bili su svesni mogućih posledica, jer su znali da okupljanje velikog broja ljudi na jednom mestu, za vreme epidemije, može da dovede do novo obolelih i smrtnih ishoda. Treba imati u vidu širenje informacija o ‘pobedi nad kovidom 19’ i slanja lažne slike građanima o nepostojanju rizika“, rekao je Veselinović.

Veselinović je precizirao da Krivični zakonik u članu 249. reguliše krivično delo prenošenje zarazne bolesti: „Ko ne postupa po propisima, odlukama ili naredbama za suzbijanje ili sprečavanje zaraznih bolesti, pa usled toga dođe do prenošenja zarazne bolesti, kazniće se zatvorom do tri godine.“

On je istakao da je naročito potrebno skrenuti pažnju na član 259. kojim se uređuju teška dela protiv zdravlja ljudi.

Ovim članom je određeno da: „Ako usled dela iz člana 249 zakonika, neko lice bude teško telesno povređeno ili mu zdravlje bude teško narušeno, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina, a ako je usled dela iz člana 249. ovog zakonika nastupila smrt jednog ili više lica, učinilac će se kazniti zatvorom od dve do dvanaest godina“.

(Beta)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.