Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Vučić zaboravio da prijavi „državni udar“ tužilaštvu zbog „prisluškivanja“ - | K-013 Portal

Vučić zaboravio da prijavi „državni udar“ tužilaštvu zbog „prisluškivanja“

aleksandar vucic prisluskivanje

Iako je skoro dve nedelje jedna od glavnih tema u medijima prisluškivanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, istraga ovog slučaja se, po svemu sudeći, vodi samo na naslovnim stranama i jutarnjim televizijskim programima.

Kako piše Danas, tužilaštvo još uvek nije otpočelo istragu ovog slučaja, iako je po zakonu jedino ono ovlašćeno da utvrdi da li je bilo nezakonitog prisluškivanja predsednika i ko je za to eventualno odgovoran.

Za istragu ovog krivičnog dela nadležna su osnovna tužilaštva, ali su iz dva od tri tužilaštva sa teritorije Beograda naveli da nikakve istrage ovim povodom nisu pokrenute. U Drugom i Trećem osnovnom tužilaštvu naveli su da nisu ni evidentirane krivične prijave koje bi se odnosile na prisluškivanje predsednika.

Međutim, član Državnog veća tužilaca i zamenik tužioca u Apelacionom tužilaštvu u Novom Sadu Radovan Lazić, kaže da zakon ne obavezuje tužilaštva da na osnovu medijskih napisa pokreću istragu. Istovremeno, zakon i ne zabranjuje da se pokrene istraga. Kako navodi, zakon obavezuje državni organ da obavesti tužilaštvo onog momenta kada sazna za postojanje nekog krivičnog dela.

Jedina istraga o kojoj se javno govori jeste ona koju navodno sprovodi Sektor unutrašnje kontrole MUP-a Srbije. O tome je javno govorio i ministar policije Aleksandar Vulin. Međutim, Lazić navodi da krivične istrage po zakonu može da vodi samo tužilaštvo.

"Sektor kontrole može da vrši interne provere, međutim ukoliko pronađu indicije da je počinjeno neko krivično delo moraju da obaveste tužilaštvo", zaključuje on u tekstu koji u celosti možete da pročitate u današnjem broju Danasa.

(Danas)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.