Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Vuletić: Dešavanja u Linglongu pokazuju gde će Srbija završiti zbog saradnje s Kinom - | K-013 Portal

Vuletić: Dešavanja u Linglongu pokazuju gde će Srbija završiti zbog saradnje s Kinom

zoran vuletic, gdf, gradjanski demokratski front, linglong

Predsednik Gradjanskog demokratskom foruma (GDF) Zoran Vuletić izjavio je danas da dešavanja u vezi sa kineskom kompanijom Linglong u Zrenjaninu pokazuju gde će Srbija zbog saradnje s Kinom „završiti“.

Više stotina vijetnamskih radnika zaposlenih na izgradnji postrojenja kompanije Linglong u Zrenjaninu protestovali su zbog loših uslova života, zato što su im oduzeti pasoši i nisu im isplaćene plate.

Vuletić je u pisanoj izjavi naveo da je taj slučaj najnoviji primer pogubne saradnje dve zemlje, zaklonjene iza medjudržavnog sporazuma koji kineskim investitorima „daje neograničenu moć, uz praktično suspendovanje svih zakona Srbije“.

On je istakao da je nakon medijskih izveštaja o dešavanjima u Zrenjaninu trebalo da reaguju najmanje tri državna organa – inspektor rada, zaštinik gradjana i javni tužilac.

„Ovde se očigledno radi pre svega o potpunom povlačenju srpskih institucija prema kineskom kolonijalnom načinu poslovanja ali ne smemo zanemarivati ni rasizam kao i diskriminaciju koji su očigledni. Izgleda da neki državni organi smatraju da su stranci van zakona“, rekao je on.

Vuletić je naglasio da GDF konstatuje ćutanje najvećeg dela političkog establišmenta o ovom slučaju i dodao da ćutanje „predstavlja podršku odavno propaloj politici četiri stuba“.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.