Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Ambasada: Ruske snage od 1991. nemaju letelice poput one koja se srušila u Zagrebu - | K-013 Portal

Ambasada: Ruske snage od 1991. nemaju letelice poput one koja se srušila u Zagrebu

rusija, bespilotna letelica, zagreb

 Ambasada Rusije u Hrvatskoj saopštila je danas da ruske snage od 1991. nemaju bespilotne letelice poput one koja se srušila u Zagrebu i navela da je taj dron proizveden u Ukrajini.

„Ambasada je o srušenom dronu upoznata iz hrvatskih medija, koji su naveli da sad eksperti sprovode istraživanje oko ove situacije. Dakle, sva pitanja oko incidenta moraju biti upućena tim stručnjacima i Ambasadi Ukrajine u Hrvatskoj jer je taj dron proizveden na teritoriji Ukrajine“, navela je Ambasada u odgovoru portalu Indeks.

Ruske snage nemaju u naoružanju takve dronove od 1991. godine, odnosno od raspada SSSR-a, rekli su u Ambasadi Rusije, koja je, kako prenosi Indeks, predložila da se kod odgovornih hrvatskih tela raspita „kako i na koji način je mogla slobodno leteti teritorijom susednih država“.

Savetnik ministra odbrane Ukrajine Markijan Lubkjivski ranije danas je za Jutarnji list rekao da letelica koja je sinoć pala u Zagrebu nije ukrajinska.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je danas u Parizu da je, prema trenutnim informacijama, besposadna letelica ruske proizvodnje, ali da se ne zna da li je bila u posedu ruske ili ukrajinske vojske.

Prema do sada poznatim informacijama, letelica dometa oko 1.000 kilometara prošla je kroz Rumuniju, Mađarsku i Hrvatsku, a pala je oko 23.00 na području Zagreba, kada je ostala bez goriva. Sve tri zemlje su članice NATO-a.

Hrvatski mediji su preneli kratko saopštenje NATO-a, u kojem se navodi da je „integrisana vazdušna i protivraketna odbrana NATO-a pratila putanju leta objekta koji se naknadno srušio u Zagrebu“, i da Hrvatska istražuje slučaj.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.