Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website BiH: Usvojen jedan od ključnih zakona za dobijanje statusa kandidata za EU - | K-013 Portal

BiH: Usvojen jedan od ključnih zakona za dobijanje statusa kandidata za EU

Bosne i Hercegovine, Bosna i Hercegovina

Savet ministara Bosne i Hercegovine usvojio je danas Predlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama na nivou BiH, čime se ispunjava jedan od 14 prioriteta u oblasti vladavine prava u procesu evropskih integracija te zemlje.

Ovaj zakon je jedan od ključnih uslova za dobijanje statusa kandidata, saopšteno je iz Saveta ministara.

Predloženim zakonom, uz široko definisan sukob interesa u skladu sa standardima Saveta Evrope, precizirane su obaveze i odgovornosti nosilaca javnih funkcija, nespojivosti u obavljanju druge funkcije ili posla uvođenjem jasnih i jedinstvenih pravila koja ograničavaju obavljanje više funkcija ili poslova.

U skladu sa odredbama ovog zakona, nosilac javne funkcije u institucijama na nivou BiH dužan je da komisiji u roku od 30 dana od dana stupanja na javnu funkciju podnese izveštaj o finansijskom stanju i imovini za sebe i bliske srodnike, u skladu sa stanjem na dan izbora ili imenovanja, a nakon toga na godišnjem nivou, najkasnije do 31. marta tekuće godine za prethodnu godinu, prenosi Srna.

Cilj zakona je sprečavanje sukoba interesa u obavljanju javnih dužnosti u institucijama na nivou BiH, odnosno uklanjanje privatnih uticaja na donošenje odluka, jačanje integriteta, objektivnosti, nezavisnosti, nepristranosti i transparentnosti u obavljanju javne dužnosti.

Cilj je i prevencija i borba protiv korupcije, kao jačanje poverenja građana u institucije BiH.

Predlagač ovog zakona, koji je danas jednoglasno usvojen na vanrednoj telefonskoj sednici, je Ministarstvo pravde u Savetu ministara.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS