Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Bugarski poljoprivrednici pridružuju se protestima farmera širom Evrope - | K-013 Portal

Bugarski poljoprivrednici pridružuju se protestima farmera širom Evrope

bugarska, poljoprivrednici, protest

Stotine gnevnih farmera izašle su danas na ulice Sofije, glavnog grada Bugarske, da ukažu na ono što smatraju „potpunim neuspehom“ vlade da se uhvati u koštac sa sve više izazova sa kojima se suočava poljoprivredni sektor u toj zemlji Evropske unije.

Demonstranti su pozvali ministra poljoprivrede Kirila Vateva da podnese ostavku jer nije održao obećanje da će olakšati birokatski teret na leđima poljoprivrednika i da će tražiti državnu kompenzaciju za njihove visoke troškove i smanjene prihode.

Bugarski farmeri se bune zbog istog onog što tišti njihove kolege širom Evrope, a to su dominacija regulative Evropske unije, teškoće koje proističu iz značajno uvećanih troškova za nabavku đubriva i energenata usled rata Rusija i Ukrajine, kao i povećan uvoz jeftinih poljoprivrednih proizvoda iz neevropskih izvora, pre svega Ukrajine, koji su preplavili lokalna tržišta i oborili cene.

Predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Bugarske Ventsislav Varbanov optužio je vladu da samo dodaje nove nepotrebne terete umesto da traga za načinima da im postojeće terete umanji. Takođe je zatražio da se donese dugoročna poljoprivredna strategija zemlje.

„Želimo da znamo šta će biti sutra, šta sledeće godine, šta za pet godina“, rekao je on.

U međuvremenu, udruženje zemljoradnika je najavilo mogućnost da se njegovi članovi sutra pridruže protestima – blokadom glavnih puteva uz pomoć traktora.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.