Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Crna Gora planira ozbiljno ulaganje u obnovu naoružanja - | K-013 Portal

Crna Gora planira ozbiljno ulaganje u obnovu naoružanja

crna gora, naoruzanje

Crna Gora planira da naredne godine izdvoji nešto manje od deset miliona evra za nabavku i održavanje naoružanja i vojne opreme, što je čak 15 odsto vojnog budžeta, ali bi ukupna izdvajanja mogla biti i znatno veća ako sprovedu planovi o dva velika kreditna zaduženja vredna 80 miliona evra za nabavku patrolnih brodova, protivoklopnih raketa i minobacača.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, vojni budžet Crne Gore u narednoj godini iznosiće oko 67,4 miliona evra, od čega će 9,9 miliona biti potrošeno za kupovinu novog naoružanja i investiciono održavanje postojećeg.

„To predstavlja značajno povećanje u odnosu na period od pre samo pet godina kada je budžet iznosio oko 50 miliona evra i od kada je pokrenut mini ciklus modernizacije sa osloncem na SAD, koji se sada nastavlja… Iduće godine 7,3 miliona evra biće utrošeno za kupovine a 2,6 miliona za investiciono održavanje i izgradnju potrebne infrastrukture“, navodi se.

Portal dodaje da bi ukupna cifra koju bi južni sused Srbije mogao da izdvoji za novo oružje mogla bi da dostigne dodatnih 80 miliona evra, ukoliko se realizuje ideja o kreditnom zaduživanju na medjunarodnom finansijskom tržištu.

„U 2022. godini postojala je ideja da se uzme kredit od 50 miliona evra za nabavku dva patrolna broda, što se u crnogorskoj vojsci posmatra kao prioritet jer je tamošnja mornarica na izdisaju. Postojeća plovila su do te mere dotrajala i istrošena da se s pravom može postaviti pitanje da li je bilo koji ratni brod Mornarice Crne Gore u potpunosti ispravan. Ta ideja nije sprovedena ali se očekuje da se plan, uz odredjene modifikacije, prebaci na 2023. godinu“, dodaje se.

Na drugom i trećem mestu liste prioriteta nalaze se nabavke savremenih protivoklopnih sredstava i samohodnih minobacača, za šta bi moglo biti potrošeno i po 20 miliona evra.

U proteklih nekoliko godina Crna Gora napravila je odredjene iskorake u pravcu modernizacije svoje vojske, s obzirom da od istupanja iz državne zajednice sa Srbijom nije bilo gotovo nikakvih pomaka na tom planu.

Za četiri godine potrošeno je više od 100 miliona evra kreditnih sredstava za tri srednja helikoptera Bel-412, dva laka helikoptera Bel-505, zatim 67 lakih oklopljenih vozila Oškoš JLTV i daljinski upravljive borbene stanice sa mitraljezima, za opremanje tih vozila.

„Sada je u planu da se od Izraela nabave savremene protivoklopne rakete Spajk, kojima će biti zamenjene zastarele sovjetske rakete druge generacije Maljutka, nasledjene od JNA. Nabavka tih raketa je logična jer postoji opcija da se one relativno lako integrišu sa JLTV, što su neke zemlje iz okruženja i uradile. Crna Gora planira da ojača i neposrednu vatrenu podršku pešadiji nabavkom samohodnih minobacača a u javnosti se špekuliše da je izbor pao na orudja Elbit soltam Spear“, dodaje se.

Portal piše da ono što je izvesno, mada ne i dovoljno razjašnjeno, jeste činjenica da će deo novca za te nabavke stići od SAD, koja će na taj način da zahvali Crnoj Gori za pomoć koju je ta zemlja do sada pružila Ukrajini u aktuelnom sukobu sa Rusijom.

„Crna Gora je u Ukrajinu uputila velike količine naoružanja i municije ali je vlada te zemlje propustila da o tome informiše dominantno rusofilsko javno mnjenje. S druge strane, od javnosti nije moglo da se sakrije učešće VCG u ojačavanju južnog krila NATO u Bugarskoj, gde će oko 60 vojnika učestvovati u borbenoj grupi u okviru Aktivnosti pojačane budnosti“, piše portal Balkanska bezbednosna mreža.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.