Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Crna Gora prva u Evropi po količini ličnog naoružanja - | K-013 Portal

Crna Gora prva u Evropi po količini ličnog naoružanja

licno naoruzanje crna gora

Prema rezultatima istraživanja "World population review" za ovu godinu, Crna Gora je prvaa u Evropi po količini ličnog naoružanja u legalnom posedu, što znači da je svaki treći stanovnik naoružan, odnosno da od 100 stanovnika, 39 građana poseduje komad ličnog naoružanja.

Broj ilegalnog naoružanja nije moguće sa sigurnošću utvrditi, jer o tome ne postoji zvanična evidencija.

Kriminolog profesor Pravnog Fakulteta u Podgorici Velimir Rakočević kaže da je teško dati egzaktnu procjenu po pitanju ilegalnog oružja.

"Kriminološka istraživanja pokazuju da je tamna brojka prilično visoka kada je u pitanju krivčno delo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Globalno posmatrano na dva registrovana komada oružja dolazi jedno neprijavljeno oružje što svakako treba da zabrine. Ovo su optimistične prognoze budući da je u nekim državama taj odnos prijavljenog i nelegalnog oružja čak 1:1", kaže Rakočević za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Rakočević posedovanje oružja vidi i kao deo tradicije u Crnoj Gori.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova kažu da je prošle godine izdato 1.808 dozvola ili odobrenja za nabavku oružja i taj broj je u poslednjih pet godina bio približan.

Prema podacima MUP-a fizička i pravna lica imaju 100.430 komada registrovanog oružja kod 67.223 vlasnika. Od tog broja 38.486 komada se u posedu osoba koje se bave sportskim streljaštvom.

A u akcijama Ministarstva unutrašnjjih poslova dobrovoljne predaje oružja državi, koje su sprovođene od 2015. do 2021., predato je 1.865 komada oružja, 1.006 delova za oružje, minsko eksplzivnih sredstava 345 i municije 33.822 komada.

(Tanjug)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.