Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Danas se u Hrvatskoj održavaju parlamentarni izbori - | K-013 Portal

Danas se u Hrvatskoj održavaju parlamentarni izbori

hrvatska, parlamentarni izbori

U Hrvatskoj su jutros otvorena birališta za parlamentarne izbore na kojima pravo glasa ima oko 3,7 miliona birača.

Birališta će biti otvorena do 19 časova kada završava i izborna tišina. Nacionalne televizije najavile su da će odmah po zatvaranju biračkih mesta objaviti rezultate prvih izlaznih anketa.

Reč je o jednim od najneizvesnijih parlamentarnih izbora zahvaljujući predsedniku Zoranu Milanoviću koji je neočekivanom najavom da će biti kandidat za premijera opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) doveo u pitanje gotovo siguran treći mandat aktuelnog premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andreja Plenkovića.

Predizborne ankete predviđaju da će HDZ biti uverljivi relativni pobednik, dok je koalicija levog centra „Reke pravde“ koju vodi SDP, na drugom mestu.

Iako analitičari daju veću prednost Plenkoviću da formira vladu, nijedna stranka neće to moći da učini samostalno, pa će formiranje vlade zavisiti o postizbornim koalicijama. Najvažnije stranke levice i desnice najavile su uoči izbora da neće koalirati s HDZ.

Od izbora koji su pre nekoliko meseci izgledali vrlo predvidljivi, ulaskom u izbornu utakmicu Milanovića, poznatog po oštroj retorici i stilu, oni su postali zanimljivi i bitno drugačiji od svih dosadašnjih.

Ustavni sud zabranio je Milanoviću da se kandiduje za poslanika na listi SDP, jer nije podneo ostavku na mesto predsednika. Iako zbog zabrane nije učestvovao na predizbornim skupovima SDP, Milanović je u gotovo svakodnevnim izjavama novinarima i objavama na društvenim mrežama kritikovao HDZ zbog niza korupcijskih afera, pozivao građane da glasaju za bilo koju stranku osim za HDZ i Plenkovića i najavljivao da će kao kandidat SDP, čiji je nekada bio predsednik, sastaviti vladu nacionalnog spasa.

Osim premijerskom kandidaturom, Milanović je javnost iznenadio i izborom srede za održavanje izbora budući da su gotovo svi izbori, osim 2000. bili nedeljom. Zbog izbora je danas u Hrvatskoj neradni dan.

Pravo glasa na ovim izborima ima oko 127.000 birača manje nego pre četiri godine, a za izbore je otvoreno oko 6.500 biračkih mesta. S prebivalištem u Hrvatskoj je 3,51 miliona birača, a aktivno registrovanih birača u inostranstvu je ukupno 222.300, najviše u susednoj BiH. U inostranstvu se glasa dva dana, a birališta su otvorena u utorak.

Na izborima se bira 151 poslanik, od kojih 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, u svakoj po 14 poslanika.

Tri poslanika bira se u posebnoj, 11. Izbornoj jedinici, koja obuhvata birače bez prebivališta u Hrvatskoj, odnosno dijasporu. U inostranstvu se glasa dva dana.

U 12. Izbornoj jedinici bira se osam poslanika nacionalnih manjina, od kojih su tri srpska. Kao i ranijih godina, očekuje se da će ta tri mesta osvojiti Samostalna demokratska srpska stranka koja je dosad bila deo vladajuće koalicije na čelu s HDZ.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.