Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Devet hiljada intelektualaca iz regiona za odbranu SPC u Crnoj Gori - | K-013 Portal

Devet hiljada intelektualaca iz regiona za odbranu SPC u Crnoj Gori

Devet hiljada intelektualaca iz regiona za odbranu SPC u Crnoj Gori

Oko 9.000 intelektualaca iz celog regiona potpisalo je Apel za odbranu SPC u Crnoj Gori, u kojem traže da se prekine sa „nasilnim i protivpravnim pokušajem brisanja istorijskih i imovinskih prava SPC“.

U apelu, koji je za tri dana potpisalo oko 9.000 episkopa SPC, članova SANU, profesora univerziteta, pisaca, reditelja, glumaca, muzičara, novinara iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, Makedonije, Hrvatske i rasejanja, zahteva se da se „ta anticrkvena, anticivilizacijska i antidržavna praksa obustavi trenutno i u svakoj svojoj projavi“, objavljeno je na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske.

U tekstu Apela navodi se da se donošenjem spornog Zakona o slobodi veroispovesti direktno krši sloboda veroispovesti i pravo na imovinu eparhija Srpske pravoslavne crkve na teritoriji Crne Gore.

Posebno se ukazuje na činjenicu da od tri verske zajednice udaru zakona podleže samo SPC, budući da su položaj i prava ostalih uređeni posebnim zakonskim aktima.

„To znači da ovaj ’zakon‘, iako tobože pisan za sve verske zajednice, defakto ima karakter leks specijalisa usmerenog isključivo protiv Srpske pravoslavne crkve, s izrazito diskriminatornom namerom, radi, u krajnjem, ukidanja njene pravne egzistencije“, navodi se u tekstu.

Među prvih 100 potpisnika Apela su mitropolit Amfilohije, episkopi Joanikije, Atanasije, predsednik Matice Srpske Dragan Stanić, ministar u Vladi Srbije Nenad Popović, akademici Vasilije Krestić, Miro Vuksanović, Slavenko Terzić, Ljubodrag Dimić.

Apel su potpisali i profesori Branko Letić, Mira Radojević, Slobodan Samardžić, Slobodan Antonić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić, direktor Instituta za evropske studije Miša Đurković, pisci Alek Vukadinović, Gojko Đogo, Vladimir Kecmanović, Ljiljana Habjanović Đurović.

Svoj potpis dali su i glumci Miloš Biković, Nenad Jezdić, Viktor Savić, Vuk Kostić, Slaviša Čurović, Andrija Milošević, Aleksandar Radojičić, članovi Beogradskog sindikata Feđa Dimović, Boško Ćirković, Aleksandar Protić, Blažo Vujović, Ognjen Janković, novinari Nikola Vrzić, Aleksandar Lazić, Gojko Raičević…

(Sputnjik)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Najnovije: Na portalu

BIG PA N Fashion Cinestar 460x600

viber slika 2024 04 10 17 36 01 321

 grupa pancevo

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city