Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Do Kvon, 'kralj kripto valuta' biće iz Crne Gore izručen u SAD - | K-013 Portal

Do Kvon, 'kralj kripto valuta' biće iz Crne Gore izručen u SAD

do kvon, izrucenje

Južnokorejski državljanin Do Kvon treba da bude izručen Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) koje ga terete za kriminalno udruživane i druga krivična dela – odlučio je danas Viši sud u Podgorici, dok njegovi advokati tvrde da je ta odluka nezakonita.

Viši sud je saopštio da je odbacio zahtev Južne Koreje za izručenje Do Kvona.

Odluka o izručenju SAD nije pravosnažna jer branioci Do Kvona imaju pravo žalbe.

Do Kvonovo izručenje su tražile Južna Koreja i SAD zbog prevara ulagača u kriptovalute koje se meri desetinama milijardi dolara.

U Crnoj Gori traje spor o tome ko donosi konačnu odluku o izručenju Do Kvona – sud ili ministar pravde.

Odluka da se Do Kvon izruči u SAD je usledila pošto je Apelacioni sud naložio Višem sudu da odluči da li će „kralj kripto valuta“ biti izručen Južnoj Koreji ili Sjedinjenim Američkim Državama.

Ranijim rešenjima Viši sud je konstatovao da su ispunjeni uslovi za ekstradiciju Do Kvona i ostavljao ministru pravde Andreju Miloviću da odluči kojoj od „država-molilja“ će dati prednost.

Međutim Apelacioni sud je ukazao da ministar pravde odlučuje samo u redovnim postupcima ekstradicije, a da je u skraćenom postupku Do Kvon pristao da bude izručen državama koje su to tražile.

Do Kvon je uhapšen krajem marta 2023. godine na aerodromu u Podgorici po poternici Južne Koreje koja je prva dostavila zamolnicu za njegovo izručenje.

Njemu je potom suđeno u Crnoj Gori zbog falsifikovanog pasoša s kojim je nameravao da privatnim letom iz Podgorice otputuje za Dubai. Zbog tog dela južnokorejski „kralj kripto-valuta“ u zatvoru kod Podgorice izdržava kaznu od četiri meseca zatvora.

Za falsifikovanje isprave je osuđen 16. juna ove godine pred Osnovnim sudom. Zbog istog krivičnog dela je osuđen i njegov saradnik Hon Čang Jon koji je zajedno s njim uhapšen u Podgoricii 5. februara izručen Južnoj Koreji.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS