Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website DPS zadržala svega 5 od 25 opština, gubitak Podgorice najveći poraz - | K-013 Portal

DPS zadržala svega 5 od 25 opština, gubitak Podgorice najveći poraz

crna gora, dps, milatović

Posle lokalnih izbora koji su u nedelju održani u 14 crnogorskih opština, Demokratska partija socijalista (DPS) na vlasti je još samo u pet od ukupno 25 lokalnih samouprava.

Na jučerašnjim izborima partija predsednika države Mila Đukanovića uspela je da zadrži vlast u Bijelom Polju, Baru i Plavu, a u Gusinju i Petnjici na vlasti je na osnovu izbora koji su održani ranije, prenosi RTCG.

Za sada nije poznat izborni rezultat u Šavniku, jer će zbog više nepravilnosti izbori morati da se ponove na pet izbornih mesta.

Najveći udarac za DPS je poraz u Podgorici, gde je bila na vlasti duže od dve decenije.

Milatović: Rezultati izbora istorijski, DPS je prošlost

Kandidat za gradonačelnika Podgorice Jakov Milatović danas je izjavio da su rezultati jučerašnjih izbora bili istorijski, jer je DPS konačno postala politička prošlost u Crnoj Gori.

"Nakon one velike pobede u avgustu 2020. godine građani su jednu političku partiju poslali u političku prošlost", rekao je on za Tanjug, dodajući da je Pokret "Evropa sad", čiji je jedan od lidera, u svemu tome imala veliku ulogu.

Naveo je da je najveća bitka na jučerašnjim crnogorskim lokalnim izborima vođena u Podgorici, u kojoj je njegova politička opcija ostvarila izvanredan rezultat od oko 22 odsto.

"Ponosan sam na rezultate novoosnovanog Pokreta Evropa sad, ali oni su stigli kao posledica svega urađenog u prvoj demokratskoj vladi Crne Gore, zatim zbog programa razvoja za Podgoricu i druge gradove, kao i zbog tima hrabrih obrazovanih i pristojnih ljudi koji vole Crnu Goru", kazao je Milatović.

Dodao je da je sve to tako upravo zbog rezultata rada u prethodnoj 42. crnogorskoj vladi.

"Uspeli smo da podignemo plate i penzije za kratko vreme i da oporavimo ekonomsku situaciju, a gospodin Spajić i ja smo kao lideri bili prepoznati kod građana", naveo je Milatović ocenivši da je to sasvim sigurno dobar trend, te poručio da na narednim izborima Evropa sad ima šanse da bude najveća politička partija.

Kandidat za grdonačelnika Podgorice je naglasio da su građani kaznili neke partije, pre svega SNP i URA, koju su srušile prvu demokratrsku vladu i napravile manjinsku vladu sa DPS.

"U tom kontekstu, u ovim pregovorima juče smo pokazali političku širinu, pa iako je u Podgorici vlast moguća bez URA, pozvaćemo u nju i partiju tehničkog predsednika vlade. Tako ćemo građanima pokazati ozbiljnost i odgovornost i dodatno dati zamajac svim započetim političkim procesima, a tu mislim i na demokratski i ekonomski razvoj, kao i na normalizaciju svih odnosa sa zemljama u regionu, pre svega sa Srbijom, ali i sa BiH, Albanijom", istakao je Milatović.

Napomenuo je da treba poštovati princip da u svim gradovima, gde to mogu, predstavnici anti-DPS koalicije daju gradonačelnike iz onih partija koje su osvojile najviše glasova.

"Recimo, u Podgorici je to Pokret Evropa sad, u Pljevljima Demokratski front, u Kolašinu Demokrate i to je ono zašto se mi javno zalažemo", kazao je Milatović.

Dodao je da će do kraja sedmice poslati pozive za pregovore i nada se da će oni početi uskoro.

"U 14 gradova glasalo je oko dve trećine građana, pa je ovo jedan dobar reprezent za parlamenatrne izbora koji nas čekaju i jedini izlaz iz trenutne političke krize u kojoj se Crna Gora nalazi", poručio je jedan od lidera Pokreta Evropa sad.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.