Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Đukanović jasan, nema nameru da primeni Zakon o predsedniku - | K-013 Portal

Đukanović jasan, nema nameru da primeni Zakon o predsedniku

đukanović,zakon o predsedniku

Crnogorski predsednik Milo Đukanović odgovorio je jednom od lidera DF Andriji Mandiću da ne spori, kako navodi, tvrdnje o većinskoj podršci kandidatu za mandatara Miodragu Lekiću, ali dodaje da taj predlog nema uporište u Ustavu.

"Vama, kao i crnogorskoj i međunarodnoj javnosti poznat je moj stav o neustavnom Zakonu o izmenama i dopunama Zakona o predsedniku, koji sam saopštio na konferenciji za medije 16. decembra, kao i drugim prigodama", napisao je Đukanović.

Poručio je da je otvoren za iskren, principijelan, inkluzivan i na demokratskim standardima zasnovan politički dijalog.

Poslanici parlamentarne većine, koju čine stranke pobednice avgustovskih izbora 2020., nedavno su Đukanoviću dostavili potpise za kandidaturu Miodraga Lekića za mandatara za sastav nove vlade.

U dopisu koji je dostavio Mandić navodi se da postoji nesporna parlamentarna većina od 41 poslanika.

Đukanović je u odgovoru Mandiću zahvalio na, kako je naveo, peticiji da Lekić bude mandatar, ali ukazuje i na mišljenje Venecijanske komisije, Evropske unije i drugih relevantnih međunarodnih partnera o pomenutom Zakonu o predsedniku.

"Dakle, nemam nameru da učestvujem u implementaciji zakona koji je u suprotnosti sa Ustavom Crne Gore", jasan je Đukanović.

Navodi i da nema nameru da sporii, kako kaže, "vaše tvrdnje o većinskoj podršci vašem kandidatu Miodragu Lekiću, ali i Vi, kao i ja, dobro znate, da taj predlog nema uporišta u Ustavu Crne Gore, kao što ni prethodni put kod njegovog predlaganja to nije učinjeno u ustavno predviđenom roku".

"Želim da izrazim zadovoljstvo zbog spremnosti koju ste iskazali u Vašem pismu da kroz dijalog svi damo doprinos unapređenju izbornog zakonodavnog okvira i stvaranja poverenja u sam izborni proces, u susret redovnim predsedničkim izborima i urgentnoj potrebi organizovanja prevremenih parlamentarnih izbora i formiranja Vlade s punim demokratskim legitimitetom koja će se suočiti sa brojnim i teškim izazovima na političkom i ekonomskom planu, što je posledica nekompetentnog i neodgovornog rada 42. i 43. vlade, koje je smenila Skupština Crne Gore", naveo je šef crnogorske države u saopštenju dostavljenom medijima.

Poručuje da je "kao i uvek otvoren za iskren, principijelan, inkluzivan i na demokratskim standardima zasnovan politički dijalog o ovim pitanjima, uvažavajući redosled prioritetnih tema koje ste naveli u svom pismu, po kome bi primat dali stvaranju potrebnog konsenzusa za izbor kvalifikovanom većinom punog sastava Ustavnog suda, izbor članova Sudskog saveta iz reda uglednih pravnika i izbor Vrhovnog državnog tužioca".

Na kraju odgovora Mandiću, Đukanović mu je uputio "srdačne čestitke i najbolje želje u susret predstojećim Novogodišnjim i Božićnim praznicima".

Borba: Mandatar Miodrag Lekić započinje razgovore o formiranju vlade

Predsednik Demosa i mandatar parlamentarne većine, koju čine stranke pobednice na avgustovskim izborima 2020., danas će sa predstavnicima stranaka otpočeti razgovore o formiranju nove vlade, piše podgorički portal Borba.

Nakon objavljivanja izmena Zakona o predsedniku u Službenom listu i njegovog stupanja na snagu, više ne postoje prepreke za formiranje nove 44. Vlade Crne Gore.

Pozivajući se na svoja saznanja, portal piše da će Lekić otpočeti razgovore za sastav svog kabineta sa predstavnicima pobedičkih partija, a prema najavama čitav proces bi trebalo da bude gotov do 19. januara, kada će se znati, da li će Crna Gora dobiti novi sastav izvršne vlasti.

Skupštinska većina je usvojila izmene Zakona o predsedniku, nakon što je predsednik Milo Đukanović u septembru odbio predlog parlamentarne većine i Miodragu Lekiću nije dao mandat za sastav nove vlade.

Đukanović je ranije danas u pismu jednom od lidera Demokratskog fronta Andriji Mandiću poručio da ne spori većinsku podršku da Lekić bude mandatar, ali da neće postupiti po izmenjenom Zakonu o predsedniku jer je, prema njegovim tvrdnjama, protivustavan.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.