Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Evropska komisija preporučuje kandidatski status za BiH - | K-013 Portal

Evropska komisija preporučuje kandidatski status za BiH

evropska komisija, bih, status

Evropska komisija preporučila je danas Savetu EU da Bosni i Hercegovini dodeli status zemlje kandidata za članstvo u Uniji, izjavio je komesar za proširenje i susedstvo Oliver Varheji prilikom predstavljanja prezentacije Paketa proširenja Unije u Komitetu za spoljnu politiku u Evropskom parlamentu.

Varheji je zatim nabrojao korake koje Unija očekuje od Bosne i Hercegovine, a to su 14 prioriteta koje je Evropska komisija predstavila 2019. godine u svom mišljenju za ovu zemlju.

BiH treba da usvoji prioritetno izmene integrisanih amandmana u postojećem Zakonu o Visokom sudskom i tužilačkom veću. Takođe, zakon o visokom sudskom i administrativnom savetu i usvoji zakon o sudovima Bosne i Hercegovine.

Očekuje se da donese zakon o sprečavanju sukoba interesa, preduzme odlučne korake za jačanje prevencije i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i unaprediti rad na obezbeđivanju efikasne koordinacije na svim nivoima kapaciteta upravljanja granicom.

BiH treba da obezbedi zabranu torture, garantuje slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara, kao in da obezbedi rezultate u funkcionisanju na svim nivoima mehanizma koordinacije o pitanjima EU.

Komesar je dodao da je Komisija spremna da pomogne i prati napredak na terenu.

Varheji predstavio izveštaje za Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Albaniju

Komesar za proširenje i susedstvo predstavio je danas u Komitetu za spoljne poslove Evropskog parlamenta izveštaje o napretku Crne Gore, Severne Makedonije i Albanije u sprovođenju reformi i evropskim integracijama.

U predstavljanju izveštaja za Crnu Goru, Varheji je izjavio da ključna obaveza te zemlje u daljem pretpristupnom procesu ka Evropskoj uniji da jača vladavinu prava, posebno kada su u pitanju poglavlja 23 i 24, koja se tiču jačanja slobode medija i depolitizaciju institucija.

"Da bi se to ostvarilo, Crna Gora mora intenzivirati napore u rešavanju preostalih nerešenih pitanja, uključujući ona poput slobode izražavanja i slobode medija, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala", rekao je Varheji, preneo je portal CDM.

On je kazao da je Evropska komisija Crnoj Gori istu ocenu dala i prošle godine, ali da su ta pitanja i dalje izvor zabrinutosti.

Varheji je istakao da su potrebni dalji koraci, uključujući imenovanje sudija Ustavnog suda.

"Izgradnja konsenzusa svih političkih aktera i funkcionalna javna uprava za sprovođenje javne reforme, od ključne su važnosti", rekao je Varheji.

On je kazao da je pohvalno što se Crna Gora i dalje usklađuje sa spoljnom politikom EU.

U predstavljanju izveštaja za Severnu Makedoniju, Varheji je rekao da je za tu zemlju ova godina važna za početak pregovaračkog procesa.

"Severna Makedonija je započela pregovarački proces prvom međuvladinom konferencijom koja je odavno trebalo da se desi. Ovo je iskorak za zemlju, Severna Makedonija je pokazala odlučnost i trajni napredak", rekao je Varheji poslanicima EP, prenela je Telma.

Evropski komesar je napomenuo da je važno da zemlja održi tempo reformi i iskoristi proces skrininga, kako bi iskoristila svoj potencijal za ubrzanje reformi i dodao da su potrebni dodatni napori u oblasti javne uprave.

U izveštaju se pozdravlja puna usklađenost Severne Makedonije sa spoljnom politikom EU, posebno kada je reč o Ukrajini.

U predstavljanju izveštaja za Albaniju, evropski komesar je izjavio da je Albanija pokazala rešenost da se bori protiv kriminala i korupcije.

"Albanija je nastavila da napreduje i dala je rezultate. Reforma u pravosuđu i predstojeća provera su primeri dobrog rada. Albanija se borila protiv kriminala i korupcije. Albanija je bila 100 odsto na evropskoj liniji oko ruske okupacije Ukrajine", naglasio je Varheji, preneo je Juronjuz Albanija.

Evropski komesar je kao veoma važna pitanja za Albaniju istakao pravo na imovinu, slobodu medija i vladavinu prava.

Prema njegovim rečima, za nastavak evropskog puta Albanije neophodna je politička posvećenost, konsenzus svih političkih aktera i nezavisna i profesionalna administracija.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.