Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Hakovan Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, informacioni sistem nije u funkciji - | K-013 Portal

Hakovan Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, informacioni sistem nije u funkciji

fond zdravstvenog osiguranja republike srpske, hakovan

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske bio je meta hakerskog napada, a integrisani zdravstveni informacioni sistem nije u funkciji, prenosi N1 Sarajevo.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova RS za N1 su rekli da Policijska uprava Banjaluka i Jedinica za visokotehnološki kriminalitet Uprave kriminalističke policije MUP RS rade na ovom slučaju.

O događaju je obavešten dežurni tužilac Okružnog tužilaštva Banjaluka, a slučaj je kvalifikovan kao krivično delu "izrada i unošenje kompjuterskih virusa".


"Policijski službenici Jedinice za visokotehnološki kriminalitet preduzimaju dalje mere i radnje u okviru ove istrage, a obratiće se i Europolu za razmenu operativnih informacija i iskustava"
, naveli su iz MUP RS.

Fond zdravstvenog osiguranja RS objavio je reanije na svojoj internet stranici da su hakeri napali Integrisani zdravstveni informacioni sistem (IZIS) i da je onemogućen rad.

"Ne znamo šta je cilj ovog napada, ali naše stručne službe čine sve da sistem ponovo počne da radi. Кada je  reč o prijemu pacijenata, bez obzira na to što IZIS trenutno ne radi, zdravstvene ustanove u slučaju potrebe mogu da primaju pacijente u skladu sa instrukcijama koje smo još ranije poslali zdravstvenim ustanovama u slučaju poteškoća sa IZIS",
objavljeno je na sajtu FZO RS.


Pacijenti se, kako je navedeno, mogu primati i zdravstvene ustanove uz popunajvanje papirnih uputnica i izdavanje recepata.

Iako je od 1. januara najavlejna upotreba elektronskih zdravstvenih kartica, dok se u potpunosti ne vrati sistem, zdravstvene ustanove mogu da primaju pacijente i bez elektronske kartice i da koriste podatke iz Poslovnog informacionog sistema FZO, poručio je Fond.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS