Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Hrvatska najavila nabavku još osam transportnih helikoptera iz SAD - | K-013 Portal

Hrvatska najavila nabavku još osam transportnih helikoptera iz SAD

hrvatska, kupovina helikoptera

Oružane snage Hrvatske nabaviće još osam transportnih helikoptera UH-60 Black Hawk iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) a planirano je da ugovor bude potpisan početkom iduće godine.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, nabavka je najavljena prilikom posete SAD hrvatskog ministra odbrane Marija Banožića, koji je Vašingtonu uputio zahtev za nabavku dodatnih osam UH-60, od kojih bi četiri platila Hrvatska a četiri Amerika.

Nabavku je prilikom posete SAD najavio ministar odbrane te zemlje Mario Banožić, Vašingtonu je upućen zahtev za nabavku dodatnih osam UH-60, od kojih bi četiri platila Hrvatska a četiri SAD.

„U toku je završno usaglašavanje ugovora čije se potpisivanje očekuje početkom 2024. godine. To sve potvrđuje odlučnost Vlade Andreja Plenkovića za daljnjim jačanjem sposobnosti hrvatske vojske“ rekao je Banožić.

Hrvatska već raspolaže sa četiri helikoptera tog tipa koji su tokom 2022. godine uvedeni u naoružanje. Dva je takođe platila Vlada te zemlje a dva su bila donacija SAD.

Prethodno je, tokom 2017. godine, od SAD kupljeno 16 izviđačkih i lakih borbenih helikoptera OH-58 Kajova vorior.

Opremanje novom američkom tehnikom dolazi u momentu kada se Hrvatska polako oslobađa ruskih transportnih helikoptera Mi-8, koji su ustupljeni Ukrajini. Reč je o čak 14 helikoptera Mi-8MTV-1 i Mi-8T, odnosno svim helikopterima tog tipa koji su leteli u hrvatskoj vojsci.

Polovina doniranih helkoptera iz porodice Mi-8 je preletela za Ukrajinu, dok je druga polovina rastavljena i prebačena kopnenih putem u tu zemlju.

Američke donacije UH-60 delom su usledile i kao posledica ove hrvatske pomoći Ukrajini.

Nakon toga, Hrvatska je u službi zadržala još deset ruskih transportnih helikoptera Mi-171Š, koji su poslednji remontovani u saradnji sa ruskim kompanijama u periodu od 2017. do 2019. godine.

To znači da će u narednom periodu Hrvatska na raspolaganju imati tri helikopterske eskadrile – po jednu popunjenu sa Mi-171Š, UH-60 i OH-58 letelicama.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS