Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Kupovina slovenačkog Gorenja za kineski Hajsens uspešna akvizicija - | K-013 Portal

Kupovina slovenačkog Gorenja za kineski Hajsens uspešna akvizicija

hisense, gorenje, kupovina, slovenija

Kineski gigant u proizvodnji kućnih aparata Hajsens” (Hisense) etablirao se kao najveći slovenački izvoznik, značajno nadmašivši druge velike izvoznike u zemlji poput Renoa i nekoliko domaćih domaćih farmaceutskih kompanija.

Kada je 2018. kompanija Hajsen kupila slovenačko Gorenje, malo ko je očekivao ovakve rezultate. U fabrici u Velenju danas se proizvode televizori, mašine za pranje sudova i frižideri a potražnja za njihovim proizvodima u Evropi stalno raste, navodi se u reportaži kineske televizije CGTN iz slovenačkog Velenja.

Hajsens, kako prenosi Kineska medijska grupa (CMG), zauzima četiri odsto evropskog tržišta, ali kompanija je sebi postavila više ciljeve u bliskoj budućnosti.

“Evropa je veliko tržište sa mnogo potencijala. Naš cilj je da 2025. dostignemo 10 odsto tržišta u dva segmenta, da zaista postanemo brend drugog nivoa u Evropi”, rekao je predsednik evropskog ogranka kompanije Hajsens Evropa ( Hisense Europe) Đianmin Han.

Osnovano pre više od 70 godina u bivšoj Jugoslaviji, Gorenje je proizvodilo i izvozilo kućne aparate širom Evrope ,ali su se pre pet godina, suočeni sa oštrom konkurencijom,našli pred teškom odlukom – ili da se integrišu u veći sistem ili da krenu putem laganog ali i neizbežnog propadanja. Odlučili su da pozovu kineski Hajsens da kupi Gorenje, navodi se u reprotaži.

Hajsens je uspeo da potencijalnu ekonomsku katastrofu i teret za slovenačku vladu pretvori u, kako neki kažu, ekonomsko čudo. Čak i skeptici priznaju da se ovo pokazalo kao uspešna priča, dodaje se.

Bivši ministar ekonomije, a sada profesor Matej Lahovnik nije podržavao prodaju Gorenja, ali je promenio mišljenje i veruje da će akvizicija na kraju izgleda biti biti veoma uspešna.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS