Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Lideri EU podržali ulazak Hrvatske u evrozonu od 1. januara - | K-013 Portal

Lideri EU podržali ulazak Hrvatske u evrozonu od 1. januara

hrvatska, evrozona

Lideri EU su danas podržali ulazak Hrvatske u evrozonu, čime će broj zemalja Unije koje koriste evro biti povećan na 20.

Evro će biti zvanična valuta Hrvatske od 1. januara sledeće godine, iako današnja podrška lidera EU, formalno gledano, predstavlja pretposlednji korak u procesu odlučivanja.

Poslednji korak je usvajanje tri zakonska predloga o ulasku Hrvatske u evrozonu, što treba da se dogodi na sastanku Saveta EU za ekonomiju i finansije 12. jula, navodi agencija HINA.

Hrvatski premijer Andrej Plenović napisao je na Tviteru da je Hrvatska danas na samitu Evropskog saveta „dobila podršku s najvišeg političkog nivoa“ za članstvo u evrozoni.

„Dana 1. januara ostvarićemo strateški cilj hrvatske vlade o ulasku u evrozonu. Korist od članstva osetiće hrvatski građani i ekonomija koja će biti još otpornije na krize“, naveo je Plenković.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je da je evro „monetarni izraz zajedničke sudbine“ članica EU i deo njihovog „evropskog sna koji se sada ostvaruje za Hrvatsku“.

Ulazak Hrvatske biće prvo proširenje evrozone od 2015. godine, kada se pridružila Litvanija.

Hrvatska je uz Sloveniju zemlja koja je najmanje vremena provela u „čekaonici za evro“, minimalne dve godine, dok je Litvanija provela 11, a Letonija devet godina.

Prihvatanjem evra, Hrvatska se pridružuje Evrosistemu, koji čine Evropska centralna banka i centralne banke država članica evrozone, a guverner Hrvatske narodne banke ulazi u Upravni savet Evropske centralne banke. Hrvatska automatski postaje i članica bankovne unije, sistema za nadzor i sanaciju banaka.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS