Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Mađarska naftna kompanija proziva JANAF zbog ratnog profiterstva - | K-013 Portal

Mađarska naftna kompanija proziva JANAF zbog ratnog profiterstva

mol, janaf

Mađarska naftna, gasna i petrohemijska kompanija MOL kritikovala je politiku cena JANAF-a, optužujući je za ratno profiterstvo.

MOL je time potvrdio reči svog šefa Zoltana Hernadija, koji je u intervjuu za mađarski portal Index prigovorio hrvatskoj kompaniji, između ostalog, visoke tarife za transport nafte.
 
U saopštenju MOL-a se ponovo ističe da je cenovna politika JANAF-a i dalje nepravedna i podrazumeva previsoke cene, zasnivajući svoj prigovor na poređenju sa ostalim evropskim cenama.
 
 
Smatraju da je JANAF poslednjih godina značajno poskupio svoje usluge, ali ih prozivaju i za "ratno profiterstvo".
 
"MOL već dugo istražuje razloge izuzetno visoke naknade koju traži JANAF, ali do sada nije uspeo da pronađe uverljivo objašnjenje: cena kilometra koju primenjuje JANAF nesrazmerno je i nerazumno skupa. Ni dosadašnja izjašnjavanja JANAF-a o tome nisu donela nikakve uverljive argumente o razlozima za to", navodi se u saopštenju MOL-a.
 
Kako je, ističu, povećanje daleko nadmašilo povećanje evropskih cena energenata, čini se opravdanom pretpostavka da JANAF profitira u ratu između Ukrajine i Rusije. 
 
"U ovom vrlo napetom razdoblju, umesto da pokaže regionalnu solidarnost, JANAF je odlučio da kapitalizuje izloženost Češke – koja nema izlaz na more, kao i Mađarske i Slovačke, čije su rafinerije uveliko zavisne o Jadranskom naftovodu kao jedinoj održivoj alternativi ruskoj nafti”, naveli su u saopštenju.
 

 
S druge strane, kažu, jasno je da su prihodi JANAF-a vrtoglavo porasli, te da u poslednje vreme beleži rekordne finansijske rezultate.
 
"Kao firma s istinskim srednjevropskim načinom razmišljanja, a kojoj je iznad svega prioritet bezbednost snabdevanja gorivom, MOL je uvek bio čvrsti zagovornik regionalne saradnje. Suprotno tvrdnjama JANAF-a, MOL nije upoznat s ‘proverenom metodologijom’ koju JANAF primenjuje u određivanju cena: zapravo, firma je samo navela očito kada je otkrila činjenicu da se njihov proračun zasniva na kilometrima, ali nije pružila nikakvo opravdanje za ekstremnu cenu, što je čini još proizvoljnijijom. U tom smislu MOL ostaje otvoren da sazna više o razlozima koji stoje iza JANAF-ove politike cena, kako bi je mogli bolje uporediti s cenama drugih evropskih operatera naftovoda”, navodi se u saopštenju MOL-a, prenosi zagrebačka N1.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS


Najnovije: Na portalu

grupa pancevo

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city