Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Makedonci šalju vojnu jedinicu u NATO borbenu grupu u Letonijur - | K-013 Portal

Makedonci šalju vojnu jedinicu u NATO borbenu grupu u Letonijur

nato, letonija, severna makedonija

Armija Severne Makedonije planira da u 2022. godini prvi put pošalje jednu manju vojnu jedinicu u NATO borbenu misiju u Letoniju kao i da uveća broj pripadnika oružanih snaga u misijama van granica svoje zemlje za čak dve trećine.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, pozivajući se na izveštaj Vlade Severne Makedonije, u ovoj godini će broj pripadnika vojske koji će ići van granica sa 71 porasti na 118 ljudi, a dva voda biće poslata i na Kosovo, u sastav KFOR-a.

To je povećanje od oko 66 odsto u odnosu na prethodnu godinu a planirani troškovi su oko pet i po miliona evra.

Vojska te bivše jugoslovenske republike će poslati odeljenje od 10 pripadnika u NATO misiju Pojačanog isturenog prisustva u Letoniji (NATO eFP Battle Group Latvia). U toj borbenoj grupi pod komandom Kanade nalaze i vojske Crne Gore, Slovenije, Albanije, Poljske, Italije, Češke, Slovačke i Španije.

Reč je o odeljenju koje će ući u sastav ABHO voda Vojske Slovenije a Vlada Severne Makedonije računa da će njihovo angažovanje početi u trećem kvartalu ove godine, verovatno u julu.

NATO je na granice Rusije i Belorusije još 2017. godine uputio četiri takve multinacionalne borbene grupe za demonstraciju sile i one se, osim u Letoniji, nalaze i u Litvaniji, Estoniji i Poljskoj. U pitanju su borbene grupe jačine od po 1.000 ljudi u proseku.

Borbenu grupu u Poljskoj predvodi Amerika, Nemačka onu u Litvaniji, Velika Britanija je na čelu borbene grupe u Estoniji a Makedonci će ući u sastav grupe na čijem je čelu kanadski oficir.

Vojska Severne Makedonije će najznačajnije prisustvo i dalje održavati na Kosovu, gde će u sastavu KFOR-a služiti 65 vojnika i starešina te zemlje. Reč je o, kako se navodi, „dva voda“ makedonske vojske, što je isti nivo koji je na snazi od jula prošle godine.

Do uvećanja broja pripadnika vojske na Kosovu došlo je kada je Severna Makedonija povukla 22 pripadnika iz Avganistana, nakon iznenadnog ukidanja međunarodne misije „Odlučna podrška“.

Severna Makedonija je povećala prisustvo na Kosovu u okviru takozvane „balkanizacije KFOR-a“, do koje je došlo kada su velike sile odlučile da povuku veći deo pripadnika svojih oružanih snaga.

Kako je određeno prisustvo na Kosovu i dalje smatrano potrebnim, između ostalog i zbog pritiska zvaničnog Beograda, odlučeno je da se snage popune vojskama okolnih zemalja, što je i ekonomski dugoročno održivije.

U Bosni i Hercegovini, u sastavu misije ALTEA, Makedonci planiraju prisustvo sa 34 pripadnika, što je značajno povećanje jer su do sada u Bosni imali samo jednog oficira.

Makedonski vod služiće u okviru turske pešadijske čete, dok će jedan štabni oficir i dalje biti raspoređen u Komandi misije.

Personalno naprezanje Armije Severne Makedonije u ostalim misijama biće znatno skromnije.

Tako će u NATO misiji u Iraku učestvovati četiri Makedonca, u Libanu tri a u Centralnoafričkoj Republici dva pripadnika.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.