Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Milanović u Kninu: Za odlazak Srba iz Hrvatske krivo neprihvatanje plana Z4 - | K-013 Portal

Milanović u Kninu: Za odlazak Srba iz Hrvatske krivo neprihvatanje plana Z4

zoran milanovic, plan z4

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je na obeležavanju 27. godišnjice operacije Oluja da je "Hrvatska svoj put prošla teško i da ništa nije dobila besplatno".

U govoru na centralnoj manifestaciji u Kninu, Milanović je rekao da odlazak velikog broja građana srpske nacionalnosti iz Hrvatske tokom i posle Oluje jeste ljudska tragedija, ali je toj tragediji prethodila "ljudska pohlepa i glupost vlastodržaca u Beogradu, kratkovidnost i oholost onih koji u dane pre Oluje nisu hteli da pristanu na plan Z4".


Naveo je da taj plan međunarodne zajednice nije bio povoljan za Hrvatsku, ali da je hrvatsko vođstvo krajem jula 1995. bilo spremno da ga prihvati, prenosi Hina.

Milanović je u obraćanju rekao i da su Hrvati u BiH obespravljeni, dok se Hrvatska optužuje za zločinački poduhvat.
 
"Reći da je Hrvatska jamac i potpisnik Dejona je potrebno u svakom trenutku, međutim to nije dovoljno. Ljudi koji su dali svoje živote i zdravlje za Hrvatsku očekivali su više - da naša država bude i instrument ostvarenja naših ciljeva i pravednih težnji i da se time služimo kada je potreba", kazao je.
 
Na centralnoj svečanosti govorili su i predsednik vlade Andrej Plenković, penzionisani general Mladen Markač i predsednik parlamenta Gordan Jandroković, a završena je nastupom akrobatske grupe Krila oluje i preletom vojnih i policijskih helikoptera.
 
​Brojne delegacije danas su položile cveće kod spomenika "Oluja 95", a oko podneva nekadašnji komandant jedne od jedinica HOS-a Marko Skejo​ kod spomenika je, kao i prethodnih nekoliko godina, postrojio svoje saborce nakon čega je usledio ustaški pozdrav "Za dom spremni" koji su uzviknuli tri puta.
 
Večeras će biti održan koncert Doris Dragović, potom vatromet i koncert grupe Opšta opasnost.
 
U Hrvatskoj se kao državni praznik, Dan pobede i domovinske zahvalnosti slavi 5. avgust, dan kada je akcija Oluja završena ulaskom hrvatske vojske u gotovo napušten Knin i isticanjem hrvatske zastave na kninskoj tvrđavi.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.