Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Mile Dodik poklonio Sergeju Lavrovu ukrajinsku ikonu za koju se sumnja da je ukradena, Lavrov vraća poklon - | K-013 Portal

Mile Dodik poklonio Sergeju Lavrovu ukrajinsku ikonu za koju se sumnja da je ukradena, Lavrov vraća poklon

sergej lavrov, milorad dodik

Ikona uz 18. veka iz Luganska, koju je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu tokom nedavne posete BiH, biće vraćena darodavcu kako bi se preko Interpola utvrdila njena istorija, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, prenosi Sputnjik.

"Ikona će biti vraćena darivaocu radi daljeg razjašnjenja njene istorije preko Interpola“, saopšteno je iz Ministarstva, navodi Sputnjik.

Dodik se za sada nije oglasio povodom saopštenja ruskog ministartva spoljnih poslova.

U vreme posete Lavrova agencija Srna prenela je da je Dodik je poklonio ruskom šefu diplomatije pozlaćenu ikonu iz 18. veka iz Luganska, a Dodikv Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na tviteruj je objavio i fotografiju.

Pretpostavlja se da he reč o ikobi Svetog Nikolaja Čudotvorca, a na fotografiji se vidi crveni voštani pečat na poleđini ikone i otisak „URSR. Narodni komitet za obrazovanje. Ukrnauka. Odeska regionalna komisija“.

Reagovala je Ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini i uputila Ministarstvu spoljnih poslova BiH notu u kojoj mole za pružanje detaljne informacije o poreklu ikone iz Luganska, grada u Ukrajini.

Ambasada Ukrajine smatra kako je to pružanje podrške navodnoj agresivnoj politici Ruske Federacije, preneo je Sputnjik.

Tužilaštvo BiH saopštilo je da je formiralo predmet „slučaj ikona“ na osnovu informacije od ministarke spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Bisere Turković.

Beogradski list Danas piše da je Dodikov poklon Lavrovu "na putu je da postane predmet diplomatskog skandala".

"Ikona u okovu, najverovatnije svetog Nikole Čudotvorca, za koju mediji na osnovu sertifikata tvrde da je stara tri veka, a koju je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik 14. decembra poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu na putu je da postane predmet diplomatskog skandala", piše Danas.

List podseća na notu Ambasade Ukrajine u Sarajevu vlastima BiH ukojom se traži objašnjenje kako je ikona dospela u Bosnu i Hercegovinu i na izjavu portparola Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Olega Nikolenka da će se „ukrajinske diplomate narednih dana sastati sa bosanskim kolegama.

(Tanjug)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Najnovije: Na portalu

pena party jul 2024 big pancevo 460x600

letnje snizenje jun 2024 big panacevo 460x600

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city