Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Ministarstvo prosvete Crne Gore: Ne treba uvoditi veronauku u škole - | K-013 Portal

Ministarstvo prosvete Crne Gore: Ne treba uvoditi veronauku u škole

crna gora, ministarstvo prosvete, veronauka u skolama

Ministarstvo prosvete, nauke i inovacija smatra da je izučavanje religije već dovoljno zastupljeno u nastavnom programu kroz izborne predmete.

Kako kažu u ministarstvu, nema potrebe da se veronauka uvede u programe javnih obrazovnih ustanova u Crnoj Gori.
 
Mitropolit Crnogorski primorski Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikije je nedavno izjavio da je došlo "vreme da se veronauka vrati u škole".
 
 
Iz Ministartsva su za portal CdM tim povodom saopštili da član 5 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju propisuje da je u javnoj ustanovi obrazovanje i vaspitanje svetovnog karaktera, što znači da u obrazovnim ustanovama nije
dozvoljeno religijsko delovanje osim u ustanovama koje su licencirane kao verske škole.
 
"Što se tiče javnih obrazovnih ustanova, učenicima koji to žele, omogućeno je izučavanje izbornog predmeta Istorija religije u devetom razredu osnovne škole, kao i u gimnazijama", dodali su iz Ministarstva.
 
Napominju da u osnovnoj školi učenici stiču znanja u okviru četiri glavne teme: Osnovni koncepti i pojmovi religije i predmonoteistička verovanja; Judaizam; Hrišćanstvo; Islam, dok učenici gimnazija, pored navedenih, izučavaju i teme:
Verovanja i rituali u Evropi do prodora hrišćanstva, Religijski sistemi starih civilizacija, Religija i savremeni svet, itd.
 
"Stav Ministarstva prosvete, nauke i inovacija je da je izučavanje religije već dovoljno zastupljeno u nastavnom programu kroz pomenute izborne predmete, pa samim tim nema potrebe za uvođenjem predmeta veronauka u programe javnih obrazovnih ustanova", istakli su u Ministarstvu.
 
 
Podsećaju da u Crnoj Gori postoje i verske škole u koje se mogu upisati sva deca koja su zainteresovana za ove programe obrazovanja, čime je omogućeno negovanje verskih uverenja u punom kapacitetu koje se garantuje Ustavom i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama.
 
Pre dva dana su iz Zavoda za školstvo saopštili da nije potrebno niti svrsishodno uvođenje veronauke u obrazovni sistem.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS