Lider naveće makedonske opozicione partije VMRO DPMNE, koja podržava proteste, sinoć je u toku demonstracija objavio fotografiju muškarca sa pištoljem u ruci koji je, kako tvrdi, trebalo da ga ubije, povezao tog muškarca sa koalicionom vlasti SDSM i DUI i optužio policiju da namerno nije bila u blizini.

Ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski odbacio je danas te optužbe i i novinarima rekao da je policija sprečila sinoćnji incident na Trgu Skenderbeg, kada je jedna osoba uperila pištolj, a druge gađale predmetima građane koji protestuju.

On je pozvao da se pogledaju video snimci tog događaja i pokazao i fotografiju na kojoj se vidi reakcija policajca prema osobi sa pištoljem i drugima koje su bile u grupi sa njim i bacale tvrde predmente na demonstrante.

Kako je istakao Spasovski, policija je na sinoćnjim protestima sprečila taj incident koji je mogao imati veće razmere.

U saopštenju MUP se navodi da su još tri osobe uhapšene jer su gađale policajce tvrdim predmetima, kao i da je policajac koji je povređen tvrdim predmetima ispred parlamenta Severne Makdonije zadržan na bolničkom lečenju.

„Još jedna osoba privedena je ispred ugostiteljskog objekta na području opštine Centar (u kojoj se nalaze i vlada i sobranje), zbog snimanja dronom bez dozvole“, dodaje se.

Policija je saopštila i da je juče u toku dana uhapšen i 18-godišnjak, koji je na protestima protv francuskog predloga održanim dan ranije, bacio molotovljev koktel na zgradu sobranja Severne Makedonije.

Te četvrte večeri protesta u sukobu demonstranta sa policijskim korodonom, koji je obezbeđivao parlament, povređeno je 47 policajaca, a privedeno ukupno 15 demonstranta, od kojih su trojica maloletnici. Nekoliko desetina mlađih demonstranta, od kojih je jedan deo bio maskiran, tada je srušio zaštitnu metalnu ogradu i na polcajce i i zgradu sobranja baca tvrde predmete, petarde, navijačke baklje.

Tokom tih protesta 5. jula, precizira se, oštećene su zgrade sobranja, vlade i ministarstva spoljnih poslova, kao i policijska kućica kod parlementa, policijsko vozilo i razne vrste policijske opreme.

„Tada je prvo uhapšeno 11 osoba, a nakon utvrđivanja identiteta dodatna četiri lica, odnosno ukupno je 15 pritvorenih lica osumnjičenih za učestvovanje u grupi radi izvršenja krivičnog dela, od kojih su tri maloletna“, navodi se.

„Protiv njih je dvanaest policajaca iz Jedinice podnelo krivične prijave po hitnom postupku. Prijavljeni su tokom jučerašnje večeri privedeni sudiji za prethodni postupak, koji je jednom izrekao meru zatvorskog pritvora, a sedmorici kućni pritvor“, navodi se u saopštenju ministarstva unutrašnjih poslova Severne Makedonije.

U glavnom gradu Severne Makedonije su od subote, svako veče, održavaju masovni protesti koji imaju podršku VMRO DPMNE, sa zahtevom da se odbije predlog, jer vodi bugarizaciji Severne Makedonije i njenih građana.

Pored koalicione vlade SDS i DUI podršku francuskom predlogu, iza kojeg je stala cela EU, dali su predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski i opozicione albanske parlamentarne partije.

Početak pregovora EU sa Skopljem od novembra 2020. blokira bugarski veto zbog spora oko jezika i istorije, a Brisel je i napredak Tirane na putu ka EU vezao za napredak Severne Makedonije.